Hamarosan itt a jó idő, érdemes átvizsgálni a klímát

Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni a tavaszi klímaátvizsgálás során

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Rövidesen itt a klímaszezon. Ebből az apropóból összeszedtük a legfontosabb tanácsokat a megfelelő szervizeléssel kapcsolatban.


Korábban már mi is összegyűjtöttük azokat a fontos tennivalókat, amelyeken az időszakos klímaátvizsgálásnál érdemes végigmenni. Mindezt most a DENSO is megtette, lássuk ők mit javasolnak. A klíma tavaszi átvizsgálását - szerintük - ajánlott szakemberre bízni. Ez a művelet nem vesz több időt igénybe, mint 45 perc. Amennyiben az autóban van pollenszűrő, legalább évente cseréltessük azt. Az időben elvégzett csere megakadályozza a utasterében a légáram csökkenését és néhány esetben az eltömődést is. A szervizelés során ellenőrizni kell a rendszer alkatrészeinek állapotát is. Fontos feltérképezni azt is, van-e bármilyen, olyan sérülés a hűtőnél (kőfelverődés vagy rozsdásodás), ami később gondokat okozhat.
Hirdetés

Gyakran előfordul, hogy nem megfelelő minőségű olajakat, illetve gázokat használnak a szervizek, melyek lecsökkenthetik a kompresszorok élettartamát. Utolsó lépésként ellenőrizzük a légkondicionáló-rendszer megfelelő működését. Fontos tudni, hogy nem csak a teljesítményt szükséges ellenőrizni, hanem a zajt, a klímahűtő ventilátorának működését, a levegő áramlását, a levegő keveredését (fűtés és hűtés) és az utastérbe áramló levegő illatát is.

A jól karbantartott légkondival kevesebb károsanyagot bocsátunk ki, melynek köszönhetően a jármű környezeti terhelése is csökkenthető. A rendszeresen szervizelt klímával a sofőr és utasainak egészsége is megóvható a káros baktériumoktól, illetve gombáktól.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 07:29
    Permalink

    Ha kell, az összes hűtőközeg vezető csövet szét kell szedetni,s tisztíttatni kell. Ez növelt idejű, macerásabb párhuzamosan ezzel drágább is, de így minden oldalról garantálható hogy a tulajdonos mindent elkövetett a légkondi tisztaságáért.

  • 2017.10.28. at 07:29
    Permalink

    Nagyon fontos a légkondi állapotának folyamatos ellenőrzése, mert nem túlzás, hogy az egészségóváson felül életet is menthet, ha tisztán, hatékonyan üzemeltetjük a klímát. Volt már aki klíma tisztítatlansága/elhanyagoltsága miatt halt meg.

Vélemény, hozzászólás?