Hangról ismeri fel az autó hibáit a Skoda alkalmazása

Úgy tűnik lassan nem kell szerelő, hogy megtudd a Skodád hibáját

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mesterséges intelligenciát alkalmaz a Skoda DigiLab által fejlesztett alkalmazás, amely képes hangról felismerni az autó bizonyos hibáit.

Ismerős a helyzet, amikor furcsa zajokat hallasz a motortérből, aztán indul a találgatás először az ismerősökkel, rokonokkal, hogy mi lehet a probléma? A Skoda applikációja, ha nem is spórolja meg a szerelőt, azért közeli képet adhat arról, hogy mi a probléma az autóval, kell-e nagyon aggódni vagy sem. Az alkalmazás a telefon mikrofonján keresztül „hallja” a zörejeket és ezek alapján a mesterséges intelligencia összehasonlítja a hangokat a hibátlan működés esetén hallható hangokkal. Természetesen nem tökéletes a megoldás, nem mindig tud pontos diagnózist adni, de

a fejlesztők ígérete szerint 90 százalékos pontosságot képes elérni.

Persze csak bizonyos területeken. Többek között a kormányzással, a légkondi kompresszorával, a kuplungszerkezettel, illetve a váltóval kapcsolatos problémákat tudja felismerni az applikáció. Az alkalmazást tavaly június óta tesztelik 14 különböző országban, összesen 14 országban 245 Skoda márkaszerviz segítségével. Ebből kitűnik, hogy valójában nem csak az autótulajdonosok számára jelenthet segítséget a szoftver. A szerelők ugyanúgy támaszkodhatnak a tudására, ami segít lerövidíteni azt az időt, amíg az autó a szervizben tartózkodik, illetve a karbantartási feladatokat is hatékonyabbá teheti. A Skoda Sound Analyzer alkalmazás már most is letölthető, de még fejlesztés alatt áll.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?