Három nap maradt az év végi biztosítóváltásra

Célegyenesben az idei kgfb-kampány

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már csak néhány napja maradt az érintett – a MABISZ adatai szerint 1,7 milliónyi – gépjármű-tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását, vagy sem.


Korábban részletesen írtunk már az idei kgfb-kampány legfontosabb tudnivalóiról. Most az a legfontosabb, hogy a felmondásoknak csütörtök éjfélig kell eljutniuk a biztosítókhoz. A Netrisk.hu statisztikái szerint tavalyhoz képest 14 százalékkal, 13 500 forintról 15 400 forintra emelkedett az új szerződések átlagdíja, miközben a váltás mellett döntő autósok átlagosan 6 000 forinttal fognak kevesebbet fizetni az eddigi biztosítójuk által megajánlott díjhoz képest. A legnagyobb online biztosításközvetítő portál adatai azt mutatják, hogy az új ügyfelekért folytatott év végi versenyben a K&H mondhatja majd magáénak a legtöbb új szerződőt. Immár az is biztossá vált, hogy az Union kerül a második helyre, a harmadik legnépszerűbb biztosító pedig a Groupama lesz. A biztosítást váltók 67 százaléka e három szereplő valamelyikével kötötte meg új szerződését.
Az átkötők több mint fele 7000 forint feletti összeget spórol, negyede ugyanakkor 500 forintnál is kevesebbet - a Netrisk adatai szerint. Sokan csak azért váltanak, mert az MKB Biztosító kivonul e piacról Az átkötők több mint fele 7000 forint feletti összeget spórol, negyede ugyanakkor 500 forintnál is kevesebbet - a Netrisk adatai szerint. Sokan csak azért váltanak, mert az MKB Biztosító kivonul e piacról
Az új szerződők megtakarításának mértéke igen széles sávban mozog: miközben az érintettek 37 százaléka éves szinten több mint 5 000 forintot spórolt a váltással, 26 százaléknyian kevesebb mint 500 forint megtakarítást értek el. A váltók közül sokan nem az így megtakarítható összeg miatt váltottak, hanem az MKB Biztosító kivonulása miatt voltak kénytelenek lépni. (Az MKB-tól eljövő ügyfelek egyébként átlagosan 5 százalék alatti mértékű díjnövekedéssel szembesültek az eddig fizetett díjukhoz képest.)
Hirdetés
Még három nap van a döntésre
„Az év végi évfordulós szerződések felmondásának legkésőbb december elsején éjfélig igazoltan be kell érkezniük a biztosítókhoz” – figyelmeztet Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – „Emiatt az összehasonlító portálok zöme csütörtökön már csak korlátozásokkal fogad be felmondási megbízást. A Netrisk.hu minden olyan megbízást teljesít, amely csütörtökön 14 óráig beérkezik, feltéve, hogy az adott szerződésre van érvényes alkuszi megbízás is.”
Az év végi évfordulós ügyfelek esetében a december 1-i határidő ugyanakkor csak a jelenlegi szerződés felmondására vonatkozik: új szerződés megkötésére egészen december 31-én éjfélig van lehetőségük. Ez jó hír az MKB érintett ügyfeleinek, akiknek a januári évfordulós szerződéseit az elmúlt hetekben mondta fel a kgfb-piacról kivonuló biztosító. A Netrisk.hu adatai ugyanis azt mutatják, hogy a mai napig csupán az érintettek 60 százaléka gondoskodott új biztosításról. December végéig mindnyájuknak lépniük kell, ellenkező esetben január elsejétől kötelező biztosítás nélkül maradhatnak: így a fedezetlen időszakra vonatkozóan komoly pótdíjra számíthatnak, ha pedig balesetet is okoznak, komoly kártérítési kötelezettség is sújthatja őket. Ugyanakkor amennyiben megkötik év végéig az új biztosítást, az első díjrészlet befizetésére március 1. a legutolsó határidő.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?