Három változatban is jöhet jövőre a Volkswagen új villanyautója

Trabantok, Wartburgok gyártóhelyén készíti majd tömegével villanyautóit a Volkswagen

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre több részletet árul el villanyautó-forradalmáról a Volkswagen. 2025-re 50 elektromos autót ígér, jövőre az I.D. Crozz rögtön háromféle verzióval érkezik.


A villanyautók fejlődésének ütemét mutatja, hogy két évvel ezelőtt még koncepcióként szerepelt a Párizsi Autószalonon a 300 kilométeres hatótávú Volkswagen e-Golf, de már közel 1,5 éve az kapható. Az e-Golfot ráadásul legtisztább, drezdai gyárában, üvegfal mögött készíti a Volkswagen. Bár az ottani volumen azonban még nem kimagasló, viszont a Volkswagen átfogó villanyautó-offenzívája azon túl, hogy 2025-re már 50 különböző konnektoros modellt ígér, természetesen gyártókapacitást is tervez, a zwickaui üzem villanyautó-tömegtermelővé alakítása jövőre kezdődik meg, s ott évi több mint 300 ezer példányos gyártókapacitást ígérnek, miközben évi 500 ezer villanyautó számára készít majd akkumulátort a VW. Jövőre érkezik a Volkswagen első dedikált villanyautója, az I.D. sorozat első, ötajtós meredekhátú tagja is, rögtön háromféle verzióval.
Hirdetés

Sajnos a legolcsóbb verzió árát is 42 ezer eurósnak ígérik, ami forintban bizony 13,65 milliós. Az alap I.D. 48 kWh-ás akkumulátort és a valóságközeli WLTP szabvány szerint is 330 kilométeres hatótávot ígér, a középső verzió már 450, a csúcs pedig 600 kilométeres hatótávval kecsegtet. Ami a tölthetőséget illeti, az AC töltők 7,2 vagy 11 kW-osak lehetnek csupán, ami azt jelenti, hogy az elterjedt töltőoszlopi, Type2-es töltés alsó hangon is legalább 4 óra hosszú lesz. A CCS csatlakozós DC villámtöltést viszont akár 125 kW-tal kaphatják majd az I.D. villanyautók, azaz a 30 perces, 80%-os villámtöltés működhet, már ahol lesz ilyen teljesítményű töltő. A jövő héten nyíló idei Párizsi Autószalonon bizonyára a Volkswagen új villanyautóriól is további újdonságokat tudhatunk meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?