Háromhengeres motorral is V8-asként muzsikálhat

Újabb képek és részletek a Renault Clio IV-ről

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár sok részletet felfedett a negyedik generációs Clióról a Renault, sok adatára még várnunk kell őszig, a modell valódi bemutatkozásáig.


Miután egészen véletlenül kiszivárgott az egyik gyári fotó az új Renault Clióról, a Renault nyilvánosságra hozta annak teljes - előzetes - sajtóanyagát is. A bemutatkozásról persze már régebb óta tudtunk, a gyáriak a múlt héten előre szóltak, hogy e héten fog bemutatkozni az újdonság, az internetre kikerült fotó pedig akár szándékos figyelemfelkeltés is lehetett.
Noha számos műszaki paramétert, még a Clio IV méreteit sem ismerjük, az már biztos, hogy itt debütál majd a Renault új, háromhengeres, 1,0 literes, 90 lóerős alapmotorja, mely 4,3 l/100 km vegyes fogyasztási értéket és 99 g/km széndioxid-emissziót produkál. Nem ez lesz a kínálat legtisztábbja, a jól ismert 1.5 dCi szintén 90 lóerővel, 3,2 l/100 km, illetve 83 g/km számokat hoz. Hogy ezekhez alapáron milyen váltó kapcsolódik, arról egyelőre hallgat a Renault, ám opcióként, a 120 lóerős, 1.2 TCe motorhoz – 6 fokozatú, kétkuplungos EDC váltó is szerepel majd a kínálatban.
A - gyáriak szerint dinamizmust és izmokat mutató - karosszéria vonalait állítólag a DeZir koncepció sugallta, sajátos jegy az átlátszó, funkcióját vesztett hűtőmaszk alá tett LED-es menetfény. A képek csalókák lehetnek, sokan háromajtóst láthatnak, ám egyelőre csakis ötajtós, hátsó kilincseit a tetőoszlopba rejtő karosszériájával ismert a Renault Clio IV. Az újdonság egyes kivitelei azonban az átlagosnál sokkal jobban különbözhetnek egymástól. A vevők már a kezdetektől ízlés szerint variálhatják majd autóik tükörházait, hűtőmaszkjait, hátsó lökhárítóbetéteit, ajtóvédőit és keréktárcsáit, s az utastérben is választható a kormány, az ülés és a műszerfal betéteinek árnyalata is. A középkonzolra kategóriarekorder, 18 centiméter átmérőjű „R-Link” érintőképernyő kerülhet, melyen a navigáció mellett a Renault R-Link Store nevű internetes piacteréről különböző alkalmazások, még a fordulatszámmal és a sebességgel szinkronizált, választható motorhang is letölthető. Bizony, a háromhengeres akár V8-asként is muzsikálhat, természetesen a zenejátszást Bluetooth-ról és USB-ről is kínáló, a gyáriak szerint kimagaslóan jó hangzásúnak ígért hangzórendszeren keresztül.
Hirdetés

Remek, mondhatják sokan, aki viszont az autó méretnövekedésére és egyéb, még nem tisztázott paramétereire kíváncsi, annak várnia kell a Párizsi Autószalonon esedékes bemutatkozásig, ott vélhetően mindenre fény derül. Hozzánk az ősz végén futhat be a Clio, melynek elődje elsőként szerzett 5 csillagos törésminősítést a EuroNCAP-től, s elsőként lett másodjára is az Év Autója (1991-ben az első Clio viselte a címet). Hogy Önök szerint lesz-e ismét Év Autója a Clio, arra itt szavazhatnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 20:48
  Permalink

  Nekem tetszik, az előző után főleg.
  Attól unalmasabb autót és belülről se tünt igényesebbnek, meg egy Suzuki Swift.
  A hátsó kilincs kinek tetszik ott, kinek nem, nekem pl igen. 🙂
  Kiváncsi leszek élőben rá, szebb lesz a Polo-tól, nekem az tetsz, de csak kivülről, belülrül tipikus német nagypapás … valakinek az nem tetszik, ez sokkal szebb belülről!!!

 • 2017.10.30. at 20:48
  Permalink

  Az a véleményem, hogy manapság az autógyárak túleröltetik a design-t, s emiatt nem lesz sikeres egy-egy modelljük. Nem találják a középutat. Vagy túl unalmas formavilágú modellt dobnak piacra (mint az előző Clio), vagy egy túlcsicsázott autót mutatnak be (mint ez a Clio). A stílus, az amivel a gyártók nem tudják felruházni az autóikat. A legtöbbet az összképen az övvonal ront. Ék alakúra formálják az autókat, így azok elvesztik a harmonikus formavilágukat. Az övvonal ész nélküli emelésével úgy gondolják sportos lesz az autó, de nem attól lesz az, csak tönkre vágják vele az összképet. Meg kell nézni egy Audit, egy Porsche-t, egy Mercedes-t… Mitől is sportosak? Nem is gondolják, hogy egy igéretes összképet, mennyire elront a magas övvonal. Ráadásul bunker érzetet kelt, amit a legtöbb ember utál.
  És még csodálkoznak az autógyárak, hogy miért nem lett sikeres az autójuk. Lásd: Kuga, Bravo. A Laguna ronda lámpái, furcsa formája … Renault Wind…. Katasztrófa. Csak meg jell nézni miért a Volkswagen a legnagyobb értékesítő Európában. Egyszerű. Tetszenek a vásárlóknak az autóik. A Clio nem lesz sikeres autó. Ezt előre megmondhatom.

 • 2017.10.30. at 20:48
  Permalink

  A feleségem több mint 10 éve Clioval ját, jelenleg koptatja a másodikat. Mindkét kocsi (egy I-es és egy II-es) tökéletes autónak bizonyult, soha semmi gond nem volt velük a kopó alkatrészeken kívül (gumi, akksi, stb.). Ezért is érdekel nagyon az új Clio.
  Ez az új Clio nagyon meggyőző, nagyon tetszik, a motorok is ígéretesek. Egyetlen ponton azonban nagyon nem tetszik. Minek kellett elcseszni a hátsó ajtó kilincsét? Könyörgöm minek kell felrakni oda az ablak sarkába. Ennél rondább megoldás kevés van egy autón, számomra megtöri a kocsi vonalát, valahogy nem illik oda az a hátsó ajtó. Három ajtósnak akar látszani, de elég nyilvánvaló, hogy nem az. Na mindegy…. elvették a kedvem. Bár hallottam már olyat, hogy ez tetszik valakinek. Ízlések és pofonok, de nekem sajnos pofon.

Vélemény, hozzászólás?