Használtautó-hirdetések: a Netriskauto jogsértő módon másolt

Jogsértés miatt több ezer hirdetését kellett törölje a Netriskauto

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár az idén 20 éves Használtautó.hu továbbra is magasan piacvezető az oldalán található hirdetésszám alapján a használtautó-piacon, vannak új szereplők, akik nem mindig jogszerű eszközökkel szállnak harcba.

Érdekes közlemény jelent meg e héten a Netriskauto weboldalán, a közlemény szerint a cég elismeri, hogy megsértette a több mint százezer autóhirdetésével és csaknem 140 ezer járműhirdetésével magasan piacvezető, 1999 decemberében indított, azaz immár 20 éves Használtautó.hu oldalt üzemeltető Adevinta CMH Kft. jogait.„A Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft. (1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49. ) alperes elismeri, hogy megsértette az Adevinta Classified Media Hungary Kft. (1134 Budapest, Váci út. 49.) felperesnek a Hasznaltauto.hu weboldalon elérhető adatbázishoz fűződő szomszédos jogi jogait azzal, hogy a felperes által üzemeltetett és fenntartott Hasznaltauto.hu internetes portálon elérhető adatbázis tartalmából 2018. december 19. és 2019. július 27. napja között gépjármű apróhirdetéseket másolt ki és hasznosított újra az általa üzemeltetett Netriskauto.hu weboldalon. Az alperes kötelezettséget vállal arra, hogy a jövőben tartózkodni fog hasonló jogsértés elkövetésétől.”
Mint azt Palocsay Géza, az Adevinta magyarországi vezetője korábban az mmonline számára is elmondta: az elmúlt években több, a Használtautó.hu szolgáltatásához hasonló, ám jóval szerényebb hirdetési állománnyal és látogatottsággal rendelkező weboldal is megjelent a piacon, a cégnél pedig arra lettek figyelmesek, hogy bizonyos oldalakon olyan hirdetések tűntek fel, amelyek feltehetően a Használtautó.hu-ról lettek kimásolva. Mivel az alaposabb vizsgálat is igazolta a gyanút, ezért jogi lépéseket tettek az érintett oldalak ellen.
Hirdetés

A Netriskauto - már több cikkben megjelent - álláspontja szerint a korábbi, általuk kényelmi szolgáltatásnak nevezett eljárásuk nem számított adatbázis-lopásnak, ugyanis a hirdetések képi összetevőit a hirdetők a hagyományos módon töltötték fel a netriskauto.hu-ra, másrészt a szöveges tartalom is kizárólag az ő eljárásuk nyomán jelenhetett meg az oldalon. Palocsay Géza ugyanakkor másként látja: az engedély nélkül az oldalukról történő adatkimásolás, az adatbázis felhasználása szerinte „nem kényelmi funkció” kategória, s ezt az illetékes bíróság is kimondta, sőt, a Netriskauto is elfogadta végül, hiszen a bírósági ügy megegyezéssel zárult. A Netriskauto.hu üzemeltetője, a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft. elfogadta, hogy a jövőben tartózkodni fog a sérelmezett magatartástól, sőt azóta hozzátették, az említett hirdetéseket törölték, az ügyet lezártnak tekintik.
„Bár kellemetlen volt számunkra, hogy jogi eszközökhöz kellett fordulni, de mivel több ezer hirdetésről volt szó és egyértelművé vált számunkra a helyzet, a jogos érdekeink képviseletében ezt kellett tennünk, ugyanúgy ahogyan több más jelenleg is folyó hasonló ügyben is megtettük és meg is fogjuk a jövőben is, ha szükség lesz rá. Azt gondolom, hogy a Netriskauto oldalára elhelyezett bírósági végzéssel jóváhagyott Netrisk-közlemény magáért beszél és egyértelművé teszi mi is történt, ezért is meglepő, amilyen reakciókat a különböző oldalakon láttam a Netrisk részéről, ahol tagadni próbálják az adatbázisunkhoz fűződő szomszédos jogok megsértését, amit saját közleményükben elismertek és amivel kapcsolatban kötelezték magukat, hogy többet nem teszik” – közölte Palocsay Géza
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?