Hatékonyabb fékenergia hasznosítás a Mazdától

Kondenzátorba tölt áramot a Mazda Takeri

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tokióban nem számított igazi meglepetésnek a Mazda6 utódjának is mondott Takeri tanulmány, de annak fékenergia hasznosítása azonban kétségtelenül újszerű.

[kepallobal=421434]Ez a különleges kondenzátor, amely az akkumulátornál gyorsabban tölthető és gond nélkül meríthető[/kepallobal] Ahogyan az várható volt, a Mazda a Tokiói Autószalonon állította ki a Mazda6 utódjának tekinthető Takeri tanulmányt. A "KODO - mozgás lelke" formanyelv szerint született négyajtós, középkategóriás szedánban most egy aprónak nevezhető, de az üzemanyag-fogyasztást 10 százalékkal apasztó technikai újdonság jelent meg. Nevezetesen a fékenergia-visszatápláló rendszer mutat újat az eddigiekhez képest.
Az i-ELOOP névre keresztelt rendszerben a gázpedál felengedésétől kezdve áramot termelő és a kerekeket lassító generátor nem a hagyományos, 12 V-os akkumulátorba, hanem egy kis ellenállású elektromos dupla rétegű kondenzátorba (EDLC - Electric Double Layer Capacitor) táplál áramot. Ez a kondenzátor kifejezetten gépjárműben történő felhasználásra lett kifejlesztve, és másodpercek alatt feltöltődik, valamint a merítést is jobban viseli, mint a hagyományos ólom-akkumulátor. A kondenzátorhoz egy DC/DC egyenáramú átalakító csatlakozik, amely 25 V-ről 12 V-re alakítja az áramot, amely így már a fedélzeti elektronikák táplálására is képes, de szükségszerűen az indító-akkumulátort is tölti. Mivel így a belső égésű motorral jóval kevesebbet szükséges hajtani a generátort, a Mazda kalkulációi szerint városban mintegy 10 százalékkal csökkenhet a fogyasztás, amit még tovább apaszthat a Mazda i-Stop nevű üresjárati motormegállító rendszere is. Az i-Stop valójában sokat profitálhat az i-ELOOP beépítéséből, hiszen általa a motormegállítások huzamosabbak lehetnek.
Hirdetés
Jelenlegi információnk szerint a hibrid hajtáslánc helyett továbbfejlesztett motormegállító és fékenergia-hasznosító rendszert bevető, új generációs, SkyActiv karosszériával és motorokkal felvértezett középkategóriás Mazda 2013-ban várható - arról egyelőre nincs hír, hogy a koncepció nevével vagy a már jól ismert Mazda6-ként.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?