Hiába népszerű, eltűnhet egy legendás név a Toyota kínálatából

A Toyota Land Cruisertől idén búcsúzni kell, de Grand Highlander néven még megújulhat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Land Cruiser az egyik legikonikusabb Toyota modell Észak-Amerikában, jövőre mégis csak Lexusként lesz kapható. A Highlander nagyobbik változata viszont betöltheti az így keletkező űrt.

Észak-Amerikában nem kevesebb, mint 7 SUV modellel van jelen a piacon a Toyota, a legkisebb C-HR-től a nálunk is népszerű RAV4-en, a kissé kupés tetővonalú Venzán és a közepes méretű Highlanderen keresztül a 4Runner-Sequoia-Land Cruiser trióig, melyek mind klasszikus, nagyméretű amerikai SUV-ok. Itthon a Highlander a legnagyobb Toyota, nemrég az árait is közzétette a márka - hétüléses kialakításának köszönhetően jogosult a 2,5 milliós nagycsaládos támogatásra. Az USA-ban is megeshet viszont, hogy Highlander lesz a legnagyobb Toyota, mégpedig Grand Highlander néven.
Hirdetés
A Grand Highlander nevet még decemberben védette le a Toyota Amerikában, ami bár nem minden esetben jelenti, hogy az adott megjelöléssel piacra is lép egy modell, legtöbbször bátran számíthatunk erre. A "Grand" előtagot több gyártó is használja egyes modelljeinek nagyobb változataihoz, bár van, amikor ezek csak egy hosszabb tengelytávú kivitelt jelölnek. A Jeep Grand Cherokee, vagy a Renault Grand Scénic viszont önálló stílust kapott, és ha figyelembe vesszük a Toyota kínálatában hamarosan keletkező űrt, akkor joggal számíthatunk egy teljes értékű, önálló Grand Highlanderre. Az amerikai csúcsmodell, a Land Cruiser ugyanis befejezi karrierjét, legalábbis Toyota formában. Lexusként továbbra is kapható lesz, az LX modell feltehetően továbbviszi majd a Land Cruiser szellemiségét, így azonban a korosodó Sequoia lesz a Toyota zászlóshajója. Amilyen fontosak viszont a SUV-ok manapság az autógyártóknak, nem lenne meglepő, ha más néven ugyan, de egy új, a Sequoiánál jóval modernebb modell kerülne a kínálat élére. Ez lehetne a Grand Highlander, és logikus is a névválasztás, a Land Cruiser névvel ugyanis esetleg csak a Highlander érhet fel - remélhetőleg hozzánk is eljut a nagyobbik testvér, már ha megvalósul.
Hirdetés
Ne tévesszen meg azonban senkit a Grand megjelölés, mármint ami az alap Highlandert illeti, utóbbi egyáltalán nem egy apróság. Hét ülés eleve nem férne el egy kompakt crossoverben, de a kategórián belül sem spórolt a hellyel a Toyota: még 5 felhajtott üléssel is 658 literes a csomagtér, a jármű teljes hossza majdnem 5 méter. Még a nagycsaládos támogatással sem nevezhető túl olcsónak, de tény, hogy sok autót kapunk a pénzünkért: már a Comfort csomag tartalmazza a 18 colos felniket, a LED fényszórókat, a vezeték nélküli telefontöltőt, az Android Auto és Apple CarPlay okostelefon-integrációt, a fűtött kormányt, az elektromos vezetőülés-állítást, az első ülésfűtést, a digitális hátsó klímavezérlést és a Toyota Safety Sense legújabb változatát adaptív sebességtartó automatikával és az aktív elkerülő kormányzásra képes, ütközést megelőző biztonsági rendszerrel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?