Hiába volt a Peugeot a leggyorsabb

Le Mans: Hármas Audi győzelem

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hármas győzelmet aratott az Audi Le Mans-ban. A verseny elején domináló Peugeot mind a négy autója műszaki hiba miatt esett ki.

2004 óta legsikeresebb Le Mans-i 24 órás futamát teljesített az Audi, amely hat évvel ezelőtt aratott utoljára hármas győzelmet. Mostani sikerükre nem sokan fogadtak volna a verseny előtt, hiszen a Peugeot számított az esélyesebbnek, de most is beigazolódott, hogy Le Mans-ban nem csak a gyorsaság, hanem a megbízhatóság is fontos.
A Rockenfeller–Bernhard–Dumas trió pályafutásuk első Le Mans-i győzelmét aratták és egyben új rekordot állítottak fel Audi R15-ösükkel, amellyel minden eddiginél hosszabb távot, 5410,713 km-t teljesítettek a 24 óra alatt. A Lotterer–Faessle–Treluyer trió futott be másodiknak, míg a verseny elején egy kisebb kalandba keveredett Kristensen–McNish–Capello vezette Audi ért be harmadiknak.

A verseny elején még a Peugeot-k domináltak és a négy 908-as állt az élen. Igaz, ebben az első óra safety carja is besegített, amikor az 1992-es Formula–1-es világbajnok, Nigel Mansell odacsapta autóját, így két fia volánhoz sem tudott ülni az idei 24 óráson. A safety car a négy Peugeot és a három Audi közé jött be, amellyel a franciák meg tudtak lépni német üldözőiktől.

Azonban már a harmadik órában fekete fellegek kezdtek gyülekezni a Peugeot boxa felett. A hármas autójuk futóműhiba miatt kiesett. A Peugeot balszerencse sorozata az egyes autó meghibásodott generátorával folytatódott, amely miatt négy kört töltött a boxban.
A vezetést így a kettes Peugeot vett át, amely már két kör előnyre tett szert a második Audival szemben, és biztos győztesnek tűnt. Vasárnap reggel azonban lángcsóva csapott ki a 908-as oldalán és olajcsíkot húzva maga után állt ki a boxba, ahol fel is kellett adnia a versenyt.

Ekkor állt az élre két Audi R15-ös, de a Peugeot-dráma ezzel nem ért véget. A 21. órában az egyes gyári autó, majd a 23-ban az Oreca-csapat által üzemeltetett negyedik 908-as is ugyanazzal a műszaki hibával esett ki, mint korábban a franciák kettes autója.
Vagyis nem maradt több Peugeot a mezőnyben, így a három Audinak csak be kellett várnia egymást, hogy az utolsó körökben a hármas győzelmet megünnepelve egymás mellett fussanak be.

„Ez volt a legnehezebb Le Mans-i győzelmünk” – vallotta be dr. Wolfgang Ulrich, az Audi Motorsport vezetője, miután a négykarikás márka kilencedik Le Mans-i sikerét aratta. A győztes csapatnak elsőnek a vesztes gratulált, Olivier Quesnel, a Peugeot Sport vezetője személyében.
„A sportban, ha valaki nyer, akkor az azt jelenti, hogy a másik veszített, de amikor a vesztes gratulál a győztesnek, az nagyon sportszerű dolog. Tavaly mi is ezt tettük, amit most a Peugeot. Nagyszerű csata volt, és meghívtuk a peugeot-s srácokat, hogy partizzanak ma velünk. Remélem, hogy eljönnek.”
A három Audi mögött az Oreca-csapat saját autójával szerezte meg a negyedik helyet és lett egyben a legjobb benzines egység. LMP2-ben a HPD győzött.
A GT1-es autók ezúttal nem remekeltek, hiszen a győztes Saleen S7–R-t két GT2-es is megelőzte. A GT2-t egy Porsche 997 GT3–RSR nyerte, megelőzve egy Ferrari F430 GT2-t. Az 55 rajthoz állt autóból mindössze 28 ért célba.
Le Mans-i 24 órás verseny végeredménye:
  1. Audi R15 TDI plus, Rockenfeller–Bernhard–Dumas, 397 kör
  2. Audi R15 TDI plus, Lotterer–Faessle–Treluyer, 396 kör
  3. Audi R15 TDI plus, Kristensen–McNish–Capello, 394 kör
  4. Oreca 01-AIM, Ayari–Andre–Meyrick, 369 kör
  5. HPD ARX-01C, Leventis–Watts–Kane, 367 kör
  6. Lola–Aston Martin, Primat–Mucke–Fernandez, 365 kör

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?