Hidegfront, széllökések: vigyázni kell az utakon!

Balesetveszélyre figyelmeztet a Rendőrség

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Felhívást adott ki az ORFK: a hétvégén országszerte lehűlésre, csapadékra számíthatunk, ezért jelentősen nőhet a balesetek kialakulásának kockázata.


Az ORFK szerint nem szabad, hogy megtévessze az autósokat az ország egyes részein tapasztalható napsütés, a hajnali órákban bárhol lehet számítani lefagyásokra. Ezt mondjuk a fővárosban tapasztalható, éjjel is 10 Celsius fok körüli hőmérsékletben kevéssé tudjuk elképzelni, bár az biztos, hogy az ország egyes területein az elkövetkező napokban valóban lehet fagy. Az ország nyugati részére állítólag már pénteken megérkezett a hidegfront, amely jelentősen befolyásolja közlekedést.
A hidegfront érkezésével heves széllökésekre kell számítani, országúton és autópályán is fokozottan figyelni kell az oldalszélre, mely akár árokba futást is eredményezhet.
Az Országos Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét a megváltozott út- és látási viszonyokra, amelyhez minden közlekedőnek alkalmazkodni kell, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Rossz látási viszonyok mellett városban is ajánlott tompított fényszórót használni, ám lakott területen belül ködfényt ilyen esetben sem szabad kapcsolni. Országúton, autópályán csakis akkor kapcsoljanak ködfényt, ha az valóban indokolt, ellenkező esetben ugyanis vakít annak erős fénye.
Hirdetés

A hétvégi nyüzsgésben fokozott figyelemmel érdemes autózni, az átlagosnál nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások. Az adventi időszakban a hétvégén erős forgalomra kell számítanunk, elsősorban a nagyobb bevásárlóközpontok, vásárok környékén.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kéri, hogy fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közlekedjenek, ugyanis az elkövetkezendő napokban is szélsőséges időjárási körülményekre kell számítanunk. Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét (leginkább gumicserével) - és természetesen saját magát - a megváltozó körülményekre. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg kell előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltaná is ki. Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyermekekre, illetve fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra is.
Ahogyan az ORFK, mi is balesetmentes közlekedést kívánunk!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 06:40
    Permalink

    ha rossz az idő akkor ha teheted az olcsóbbik kocsiddal menj mert akkor mikor összetörnek akkor még mindig röhögsz hogy jajj de jó esélyt sem adtam rá másoknak hogy a drága autómat összetörjék

Vélemény, hozzászólás?