Hihetetlen káosz az ukrán utakon

Elképesztő tömegjelenetek Ukrajnából

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Újabb félelmetes videót kell megosztanunk, tanulságként pedig szögezzük le: az ukrán állapotokhoz képest nálunk béke és rend honol.

Folyvást elszörnyedünk az utakon tapasztaltakon, az autós ember sokszor maga sem érti, hogyan képes nyugalmát megőrizni és egyáltalán egyben hazaérni a mindennapos csaták után. Nyilván segít az okos enged... hozzáállás, de akár az ilyen videók alapján levont következtetés is: nálunk még nem is olyan rossz a helyzet.Oroszországban, vagy épp Ukrajnában az. Mert az például nem abszurd, hogy mennél szépen, szabályosan a saját kis sávodban, de nem tudsz. Na nem ám a veled egy irányban szenvedő sokaság, hanem a szemből acsarkodók miatt. A leállósávodban, neked jobbról, busszal is jönnek, zúznak, semmi nem érdekli őket. Kisebb csoda, hogy baleset, verekedés vagy lövöldözés nélkül játsszák ezt a játékot - látni legalábbis nem látunk ilyesmit.
Az alábbi kisfilm megtekintése szigorúan javallott mindenkinek még akkor is, ha 5 percen keresztül ugyanaz a sztori, s a poént ugye már le is lőttük. Operatőrünk és sofőrje türelme előtt le a kalappal.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 18:55
  Permalink

  Králik Ede!
  Engedd meg,hogy pár kérdést tegyek fel neked.
  Nem kötelező válaszolnod.
  De mielőtt “behánynál” a cikkel kapcsolatban akkor feltételezem,hogy van némi viszonyítási alapod a magyar és az ukrán közlekedési kultúrához.Mert szerintem nincs!
  Kérdés:
  Van jogosítványod (vezetői engedély)?
  A jogosítvány megszerzése óta hány alkalommal jártál Ukrajnában gépjárművel?
  Milyen közlekedési atrocitásban volt részed Ukrajna területén?
  Nos megsúgom neked,hogy én nagyon sokat jártam Ukrajna útjait.A 25 év alatt 1 azaz egy halálos balesetet láttam,Ungvár-Csap közötti autópálya szakaszon egy gyalogost gázolt magyar forgalmi rendszámú gépjármű.
  Ellenben volt olyan Záhony-Budapest utam,hogy az oda-vissza úton 3 baleset történt,autópályán ahol két-két sáv áll a magyar gépjármű vezető(rövidítve:tulok rendelkezésére) mert nálunk a mentalitás a következő,tisztelet a kivételnek:”az én sávom oszt kész”,”nekem van nagyobb autóm”,nekem van nagyobb beosztású rendőr ismerősöm”s.t.b.
  Tehát aki a 2×2 sávos autópályán,gyér forgalomban is képes tömegbalesetet okozni az már jogosan és automatikusan megkapja a magyar állampolgárságot!!!

 • 2017.10.30. at 18:55
  Permalink

  Nem igazán barbárok,mert sokkal íntelligensseben közlekednek mint sok magyar.Sokat járok megkülönböztetett jelzéssel és ők mihelyt észlelik az esettel közlekedő járművet azonnal biztosítják a szabad utat.A sötétség beállta után mikor nagy sebességgel közlekedek fényszóró használattal akkor ők leállnak az út szélére és leveszik helyzetjelzőre a világítást.Ezzel szemben a hazai sofőrök elkezdenek villogni és ha akkor sem veszem le fényszórót akkor keményen rám vágják ők is.Pedig akkor a biztonságos tovább haladáshoz nekem le kel csökkenteni a sebességem, sokszor ezen a pár perces csuszáson múlik egy ember élete.Elég sokat járok ukrajnába de ez a közlekedési szitu nem minden napos és ők még e mellet is figyelnek és vigyáznak egymásra.

 • 2017.10.30. at 18:55
  Permalink

  “Operatőrünk és sofőrje türelme előtt le a kalappal.” Igen le a kalappal a vakmerősége előtt vagy inkább a butasága előtt…egy jó darabig ment a belső sávban mellette a külső pedig üres.Nem az idióta sofőrötök volt türelmes aki nyugodtan száguldozhatott volna a külső ÜRES sávban!Hanem az a sok szembejövő volt türelmes akik már lehet órák óta így próbáltak meg hazajutni mert ez az állapot nem mindennapos Ukrajnában lehet csak a VB-ről szerettek volna hazamenni,én a 90′ évektől járok ki és nem sok balesetet láttam náluk,Ungváron útburkolati jelek szinte alig láthatóak,igaz nincs “tábla erdő” mint nálunk,a gyalogosokra nagyon figyelni kell igaz a zebra festése nem látszik de kb.3 méter magasan van egy tábla a gyalogosok viszont szaporán szedik a lábukat…érdekes megoldások vannak pár lámpánál…a körforgalmaknál is irtóan észnél kell lenni mert sok esetben a kihajtásnál kell elsőbbséget adni.Szóval bátran kijelentem semmivel sem rosszabb az a káosz mint a miénk! A sofőrötök meg örüljön,hogy nem rángatták ki az autóból vagy a busz sofőr nem kínálta meg a szélvédőjét a kerékanya kulccsal 🙂

 • 2017.10.30. at 18:55
  Permalink

  Sziasztok!Én 9 éve járok Kárpátaljára,igaz csak a határ mellé,de sokszor tényleg katasztrófa érthetetlen sőt felfoghatatlan amit csinálnak.Roland 635CSi hozzászólásán azóta is majd ki nyúlok úgy röhögök:D

 • 2017.10.30. at 18:55
  Permalink

  Ez a kamerás autó szándékosan kekeckedett a szemben haladókkal. Örülhet hogy egy türelmetlenebb fajta szembe jövő nem egyengette meg. Jobbra húzódva simán segíthette volna a dugóban araszolókat. Én is úgy hiszem hogy a kilátástalan helyzet vezérelte a szabálytalankodókat.

 • 2017.10.30. at 18:55
  Permalink

  Az az érzésem, hogy egyszerűen nincs elegendő út a meglévő járműállomány mennyiségéhez viszonyítva. Ami van, az nem elég széles, ill. nem szélesítik ki. Így kénytelenek láthatóan egy kényszerűen és viszonylag jól működő – bár szabálytalan! – megoldást kialakítva segíteni magukon. (Többször is egyértelmű volt, hogy a kamerás jobbra húzódva simán tudott volna haladni, de ő inkább kekeckedett a szabálytalanokkal.)
  Mivel alig látni régebbi Skodát, Zsigulit stb. gondolom nem a gk.-tulajdonosok anyagi lehetőségeivel van gond, hanem az államnak nincs gondja az utak kiszélesítésére és új utak építésére. Merthogy a “nincs rá pénz” szöveg csak hazugság!

 • 2017.10.30. at 18:55
  Permalink

  Talán más lett volna a kép, ha a “jobbra tarts” elvét betartva közlekedtek volna kamerás barátaink, mert, mintha nem mindenhol leállósáv lett volna jobbszélen, hanem a külső sáv. Ugyanis Ukrajnában mások (nem eurokomformak) az útburkolati jelek, hiszen ők nem EU tagok. (Majd azok akarnak lenni, akkor majd összhangba is kell hozni a jogszabályaikat az EU-s jogszabályokkal.) Ez látszik pl. a felvezető fotón is, ahol szaggatott sávelválasztó van, amely néhol folyamatos (“záró”) vonallá alakul. Nem tudom, hogy kamerás barátaink mennyiben folytattak előzetes tanulmányokat az ukrajnai közlekedési szabályokat illetően? Eltérés van az EU-n belül is, gondolok pl. az osztrák közlekedési lámpaváltási periódusokra {zöld – villogó zöld (ami nálunk nincsen) – sárga – piros}. Pedig a sógorok mintha előbb lettek volna EU-s tagok. Az olaszokról nem is beszélve, akik minden további nélkül behajtanak forgalommal szembe az egyirányú utcába, világítást nem mindig használnak lakott területen kívül, a körforgalom elhagyását eszük ágában sincs irányjelzővel jelezni, de általában vigyáznak a közlekedés többi résztvevőjére. Igaz dudálnak, gesztikulálnak, de ennyi. Nekem az volt az érzésem, hogy a felvétel készítői direkt, kierőszakolva mentek a belső sávban, hogy a – tényszerűen záróvonalat átlépő, valóban szabálytalankodó – vezetők közül minél többet kizökkentsenek az általuk megszokott ütemből.
  Egyetértve bucar-ral, gondolom meg van az oka, hogy miért így mennek, de/és közben nem okoznak balesetet. Feltehetően kényszerűen rutinos versenyzőkről van szó.
  Még annyit az ukránokról:
  1. Biztosan találkoztatok (M3-on, M7-en) ukrán, v. ukrán rendszámú autóval – agresszivak? szabálytalankodnak? száguldoznak? Nem. (Pedig lehet, hogy Kalasnyikov et. is velük van :-))
  2. Voltatok Kárpátalján? Lehetett ott biztonságosan közlekedni? Igen.
  3. A közösségi oldalakra feltett videók/képek közül az orosz (nem ukrán) felvételek között vannak a balesetes – autót törős – baseball ütős sofőrös stb. sztorik.
  Nem szívügyem az ukrán helyzet meg az ottani demokrácia, de a tények makacsak!

 • 2017.10.30. at 18:55
  Permalink

  Ez nagyon durva, szerintem nem a sofőrök a barbárok, bár lehet Králik úr sem így értette, hanem aki vagy ami ezt a dugót okozza. Ez valami félelmetes. Mitől tud ilyen dugó kialakulni. Csak arra tudok gondolni, hogy a szembejövők azért cselekedtek így, mert tudták, hogy ez nem egy szokásos M7-es karambol, amit egy-két vagy (öt) órán belül megoldanak, hanem ott is fognak éjszakázni, ha csak beállnak a sorba. Félelmetes!

Vélemény, hozzászólás?