Hivatalos: a Mazda első öntöltő hibridje lényegében egy Toyota

Toyota-segítséggel csökkenti flottaszintű emisszióját a Mazda

Kifut a Mazda2, utódja pedig lényegében egy átemblémázott Toyota Yaris lesz.

Sietnie kell annak, aki új kisautót szeretne (valóban) a Mazdától, ugyanis a jelenleg futó, 2014-ben bemutatkozott harmadik generációt már nem saját modell váltja. Míg a Mazda 121 nevét a Ford Fiesta alapú változat koptatta ki, most nem szerényebb modell, mint az Év Autója díjas negyedik generációs Toyota Yaris kapja majd meg a Mazda emblémáját. Jövő év tavaszától lesz elérhető a Mazda2 Hybrid, aminek műszakisága a Yaris alapján kitalálható: 1490 köbcentis, 93 lóerős, háromhengeres benzinmotorja az 59 kW-os villanymotorral 116 lóerős rendszerteljesítményt ad. A Mazda2 új hibridje menetdinamikából is pontosan azt tudja, amit a Yaris Hybrid: gyorsulása 100 km/órára 9,7 másodperc, végsebessége 175 km/h.
Hirdetés
Az új Mazda2 Hybrid a Mazda és a Toyota hosszútávú együttműködésének legfrissebb képviselője, a gyártását is a Toyota végzi. Mindaz igaz tehát rá, ami a Yarisra: nem egész 4 méteres hosszúság, de a 2560 mm-es tengelytávnak köszönhetően 4 felnőttnek is elegendő beltér, 286 literes literes csomagtér és persze akár 4 liter alá is bevihető fogyasztás. Az európai piacra három (Pure, Agile és Select) felszereltségi szinttel érkezik, és a Yaris rokonság által már eleve ötcsillagos Euro NCAP törésteszttel büszkélkedhet.
Hirdetés
A Mazda2 Hybrid megjelenése fontos a Mazda számára abból a szempontból is, hogy elérje a ’Fenntartható Zoom-Zoom 2030’ programjában kitűzött célokat, különösen a – Párizsi Egyezménynek megfelelő – a ’forrástól a kipufogóig’ mért emisszió csökkentési törekvést, melyben vállalta, hogy 2030-ra 50%-kal apasztja flottája átlag-CO2-kibocsátását, és az elektrifikáció felgyorsításával 2050-re teljes karbonsemlegességet ér el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?