Hivatalos: itt az új Prius Plug-in Hybrid

Nagyobb hatótávot hoz az új konnektoros Toyota Prius

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A New York-i Autószalonon hivatalosan is bemutatkozott a Toyota Prius új konnektoros hibridje, amely nagyobb hatótávot és végsebességet, alacsonyabb fogyasztást ígér.


Második generációjába lépett a Prius Plug-in Hybrid, amely elődjéhez képest nagyobb, 8,8 kWh-s és lítium-ion akkumulátorcsomagjával és Hybrid Synergy Drive hajtásláncával 50 km feletti tisztán elektromos hatótávra, és benzinégetés nélkül is 135 km/óra végsebességre képes. A megnövelt akkukapacitás ellenére a teljes feltöltés 230 V-os hálózatból mindössze 2,3 órát vesz igénybe.
Hirdetés

Az 1,8 literes, négyhengeres, Atkinson-ciklusú VVT-i benzinmotort tovább tökéletesítették. A nagy kapacitású kipufogógáz-visszavezetésnek, az égés tökéletesítésének, valamint az innovatív hőgazdálkodási és súrlódáscsökkentő megoldásoknak köszönhetően a belső égésű motor 40 százalékos maximális termikus hatásfokot képes elérni. Az új hajtáslánccal mindössze 1,4 l/100 km fogyasztási érték és 32 g/km átlagos CO2-kibocsátásra képes a Prius.

Miként az alapokat adó Prius IV-nél is, az új TNGA platform alacsony, 0,24-es légellenállási együtthatót hoz, emellett pedig az előd modellhez képest alacsonyabbra került a súlypont is. Az első MacPherson rugóstagot áthangolták, hátul pedig új, kettős keresztlengőkaros felfüggesztést alkalmaztak. Az autó tömegét is optimalizálták a mérnökök. Széles körben alkalmaztak nagy szilárdságú acélt, a motorházfedél alumíniumból, a csomagtérfedél pedig szénszál-erősítésű műanyagból készült.

Az utastérben egy 4,2 colos TFT LCD kijelző és egy 8 colos központi érintőképernyő áll a vezető rendelkezésére. Biztonsági felszereltségekből sincs hiány. LED-es fényszóró, Head Up Display, teljes sebességtartományban üzemelő, teljes megállásra is képes távolságtartó tempomat, automatikus távolsági világítás, gyalogosfelismerő funkcióval és automatikus fékezéssel felvértezett ütközés előtti biztonsági rendszer, a kormányrásegítéssel kiegészített, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer mind elérhetőek a Prius Plug-in Hybridhez (is).
Míg a Prius IV már rendelhető, az új Prius Plug-in Hybrid év végétől lesz elérhető az európai piacon.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?