Hivatalos: jönnek a BKK időalapú jegyei

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta a BKK új, csak digitálisan elérhető időalapú jegyeit

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

30 és 90 perces jegyekkel is közlekedhetnek majd a budapesti tömegközlekedési hálózatot használók, de valójában ennél hosszabb ideig is érvényesek lehetnek a gyakorlatban.

Alighanem újabb budapesti közlekedők választják majd a tömegközlekedést az autózás helyett, ha elérhetővé válnak a BKK időalapú jegyei. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát január 26-án fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, melynek értelmében a BKK hamarosan életbe léptetheti az új jegytípusokat. A tervek szerint már márciustól lehet 30 és 90 perces jegyekkel utazni. Papíralapon nyilván nehezen lenne kivitelezhető az érvényességi idő percre pontos feltüntetése és betartása, így kizárólag digitális formában, a BKK Futár alkalmazásban lesznek ezek elérhetők.
Hirdetés
Érdekesség, hogy a gyakorlatban akár a megjelölt időtartamnál hosszabb ideig is használhatják majd a jegyeket az utasok. A 30 vagy 90 perces digitális jegy a megállókban vagy a járművökön első alkalommal történő beolvasással aktiválódik, onnantól ketyeg az óra - azonban az időkorlát leteltéig csupán megkezdeni kell az utazást, befejezni nem. Tehát például egy 30 perces jegynél az aktiválás után 29 perccel még fel lehet szállni bármelyik tömegközlekedési eszközre, és nem probléma, ha menet közben jár le az idő, az utazást az adott járművön be lehet fejezni - akár még további fél órát is el lehet tölteni a határidőn túl az utolsó vonalon. Felmerül persze a kérdés, hogy vajon mi van, ha kimarad egy járat, s emiatt csúszik ki az időalapú jegy használója az időből, vajon ilyenkor szimplán pórul jár?A 30, illetve 90 perc alatt korlát nélkül lehet átszállni a BKK járatain, ezért praktikusabb, mint mondjuk a vonaljegy vagy az átszállójegy. Ennek köszönhetően akár szünetet is lehet két utazás közé iktatni, ameddig intézzük ügyeinket - ez nyilván a 90 percesnél reálisabb, ez a jegy jó lehetőség azoknak, akik mondjuk egy rövid bevásárlásra szeretnének oda- és visszautazni. A 30 perces jegy 530 Ft-ba, míg a 90 perces 750 Ft-ba kerül, tehát drágábbak, mint a 350 Ft-os vonaljegy, de nyilván több utazásra is használhatók. Ha például valaki egy rövid távra szeretne eljutni, és viszonylag gyorsan onnan visszajönni, máris jobban megéri a 30 perces jegy, mint két vonaljegy. Ha valaki viszont ragaszkodna a vonaljegyhez, annak szintén könnyebbség, hogy hamarosan az is megvásárolható lesz digitális formában. A Volánbusz kék járatain és a HÉV Budapest határain belül közlekedő vonatain szintén érvényes időalapú jegyek hasznosak lehetnek az autóforgalom kiváltására, ugyanakkor jó lett volna, ha az okostelefonok használatában nem jártas utasok is élhetnének ezzel a lehetőséggel, még ha nehezen is lett volna megoldható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?