Hólánc helyett téli zoknit az autóra!

Hózsák, avagy a még alig ismert hólánc-alternatíva

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hózsák egy téli elindulást, haladást segítő praktikus tartozék, amellyel érdemes megismerkedni!


„Magyarországon még nem dívik, de kifejlesztettek egy textil hóláncot, amelyet neveznek még hózsáknak, sapkának, csúszásgátló kerékhuzatnak és műanyag hóláncnak is. Ez nyugaton nagyon népszerű, elsősorban a hölgyek kedvence. Nem foglal nagy helyet, nincs súlya, csak rá kell húzni az abroncsra és jelentősen növeli annak tapadóképességét, bár azt mindegyik textilhólánc katalógus leírja, hogy szélsőséges körülmények közt nem ajánlják és annyit azért nem tud, mint egy jó minőségű hagyományos hólánc. Jó szolgálatot jelenthet azonban az elindulásnál és könnyebb téli terepen is.” - mutatta a minap a boltban a néhány éve kapható, jelenleg akciós (4.490 forint/pár minden méretben) Fix&Go Tex textil hóláncokat Török János, a Nefelejts Kft.[/url] ügyvezető igazgatója, miközben a téli vezetésről beszélgettünk.
„Hazánkban ugyan nem hosszú a tél, a nehezen járható, havas utak is inkább csak a hegyvidékeket jellemzik, de nem csak itt lehet praktikus a termék kipróbálása. Ha leesik a hó vagy ónos eső, tükörjég nehezíti az elindulást, akkor akár csak egy rövid szakaszon is nagy segítségünkre lehet. Egyszerűen, könnyen felhelyezhető és levehető, biztosan nem gubancolódik össze, hiszen csak a nevében hólánc, amely egy speciális, rendkívül erős szövetből készül, de azért én azt javaslom, akárcsak a hóláncot, elindulás előtt ezt is próbáljuk egyszer ki. Ez egy úgynevezett gyors szerelésű termék, amelyet álló helyzetben, maximum pár perc alatt bárki megtapasztalhat, garázsban, normál körülmények közt, nem idegesen, hóesésben és mínusz tíz fokban, elgémberedve… amikor esetleg már késésben is van. Így vészhelyzetben tudni fogja, hogyan cselekedjen és nem akkor kezdi majd el böngészni a használati utasítást! A zsákot egyébként a hajtott kerekekre kell húzni, majd kicsit előre gurulva megigazítani. Könnyen tisztítható, kíméli az autót, az abroncsokat, és nem utolsó sorban az utakat is.” - folytatja
Azonban természetesen azokban az országokban, területeken, ahol kötelező a hólánc megléte, a hózsákot nem fogadják helyette el, s nem is helyettesíti azt – noha bizonyos körülmények közt egy rossz minőségű hóláncnál akár jobb teljesítményt is nyújthat. Tehát érdemes mellé bedobni alibiből egy "gazdaságos", kétezer forintos hóláncot is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 22:45
  Permalink

  Szerintem itt nincs arról szó a cikkben, hogy kiváltaná a hózsát a téli gumit, ez csak egy plussz arra az esetre, ha a téli gumi már nem tapad és hóláncot kellene használni. Na most aki már került ilyen helyzetbe és tudja, hogy hóesésben, -5 fokban, éjszaka és nagy szélben milyen felrakni egy hóláncot, kesztyűt nem használva, a lánchoz fagyott kézzel, annak igencsak jó alternatíva lehet ez a hózsák, amit percek alatt lehet feltenni. Ugyan még nem próbáltam, de a láncos megoldás helyett legközelebb ezt választom 🙂

 • 2017.10.31. at 22:45
  Permalink

  Szerintem meg semmi értelme. Hóban biztos, hogy a téli gumi jobb, ráadásul téli gumival nincs max. 50km/h-s limit. Ha hóban nem elég a téli gumi, ott a hóláncot ez a vacak úgysem helyettesíti. Jégen meg hiába tapadnak csak a hajtott kerekek (két kerék hajtást feltételezve), ha a másik kettő csúszik, nem lesz meg a kellő stabilitás.
  Pénzkidobás ilyet venni.

Vélemény, hozzászólás?