Holttérmentesít a Jaguar, ezzel életeket menthet

A Jaguar kivégezheti a holtteret, új navigációt is ígér

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Virtuálisan átlátszó tetőoszlopokat, illetve gyalogosfelismerős head-up displayt mutat a Jaguar, a cél a gyalogosok megóvása.

Mind biztonságosabbak, ám mind kevésbé átláthatók az autók. Már-már megszokott, hogy az utasvédelem érdekében mind vastagabb tetőoszlopok mind nagyobb területet tesznek beláthatatlanná, azaz növelik a holttereket. A Jaguar ezen biztonsági ellentmondást oldaná fel.
Hirdetés
Koncepciómodelleken láthattunk már részlegesen átlátszó tetőoszlopokat, a Jaguar azonban megtartaná a klasszikus acélból építkezést, ám a tetőoszlopok belsejére hajlított kijelzőket szerelne, amelyeken a külső kamerák által felvett kép jelenne meg. A rendszert gyalogos-, illetve kerékpáros-felismerő funkció és az egész szélvédőre vetítő head-up display is kiegészítené, s a sérülékenyebb közlekedőkre a mozgásukat követő piros keret hívná fel a sofőr figyelmét. A cél a gyalogosok védelme - természetesen az utasok biztonságának feláldozása nélkül. Bár a rendszer elviekben már akár működőképes is lehetne, sorozatgyártásban való megjelenéséről egyelőre nincs hír.

A 360 fokos kitekintést ígérő, virtuálisan átlátszó tetőoszlop mellett másik forradalmi újdonságot is hozna az egész szélvédős head-up display által a Jaguar. Irányok helyett egy virtuális autót helyezne a sofőr elé, akinek nem lenne más feladata, mint azt követni. Természetesen ez a megoldás is a biztonságot kívánja szolgálni, hogy a sofőrnek mind kevesebb figyelmét kösse le az útirányra figyelés, ő csakis az utat nézze. Helyes, várjuk!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?