Hová tűnnek Kőbányán az útburkolati jelek?

Veszélyes, ha az útburkolati jelek nem láthatók

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Forgalmas kereszteződésben nagyon fontosak az útburkolati jelek a zavartalan és biztonságos közlekedés érdekében.

Tamás nevű olvasónk Budapest X. kerületéből, Kőbányáról írt nekünk:
Az én történetem nagyon egyszerű, és gondolom, nem csak velem és a közvetlen lakókörnyezetemben élőkkel esik meg ilyen dolog. X. kerületi lakosként elég sűrűn járok a Sibrik Miklós út - Maglódi út kereszteződésénél, a Kőbányai bazárnál. A macskaköves úton burkolati jel nem látható! Felhívtam az Önkormányzatot (miután már vagy ezren akartak frontálisan nekimenni az autómnak), hogy fel kellene festeni a lekopott jelzéseket, mert óriási káosz van. Mindenki megy, amerre lát, ha pedig szólok, hogy rossz sávban közlekedik, még neki áll feljebb. Az ügyben nem történt semmi.
Ismételten jeleztem feléjük a problémát (már erélyesebben), és csodák csodájára, pár napon belül felfestették a vonalakat. Nem tudom milyen festékkel, milyen eljárással tették mindezt, de a jelzések 3 nap elteltével ismételten eltűntek, nincs útburkolati jel, és már a gyalogátkelőnél sem!
Szeretnék tanácsot kérni, mi módon lehetne elintézni (ha már nem aszfaltozzák le és marad a macskakő), hogy ragasztásos módszerrel tegyék fel a jelzéseket, mert talán az nem tűnik el 3 nap alatt.

Nyomozásunk során kiderült, hogy az ügyben nem a Budapest Főváros X. kerületi Kőbányai Önkormányzat, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az illetékes, ez a cég végzi a budapesti utak burkolatainak festését, így a levélben feltett kérdéssel őket kerestük meg. A Sibrik Miklós út - Maglódi út kereszteződés útburkolati jeleivel kapcsolatban az alábbi választ kaptuk levélben, a forgalomtechnikai igazgató-helyettes, valamint a dél-budapesti mérnökségvezető szignójával:
A kereszteződés útburkolata már több évtizede bazalt kockakő, és a forgalom miatt, a járművek gumiabroncsával érintkező felülete fényesre kopott. Az ilyen felületen az útburkolati jelek felújítására a Magyarországon használatos festékanyagok közül az ún. oldószeres festék alkalmazható a legnagyobb hatékonysággal. A felújítást évente két alkalommal végezzük el, tavasszal és ősszel. A tavalyi évben a felújítást - anyagi források hiánya miatt - csak 2010. szeptember 26-án végeztük el. Az idei évi felújításra előreláthatólag a 27-28. héten kerül sor.
A kereszteződés útburkolatának felújítása régóta szerepel a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal útfelújítási programjában, ennek időpontja azonban még nem ismeretes.

Mint az a válaszból kivehető a festés évente kétszer esedékes, tavaly azonban csak egyszer történt meg, idén épp most következik majd. Az út felújítására, burkolatának cseréjére azonban még várni kell.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 14:09
  Permalink

  Sok helyen probléma ez, pedig józan paraszti ésszel orvosolható lenne! Ha állandóan lekopik a felfestés, akkor úgy kellene kialakítani a kereszteződést, hogy ne legyen szükség felfestésre. Az átalakítás költsége szerintem pár felfestés árán megtérülne. Egyszerű, egylámpás kereszteződés lenne kanyarodó sávok nélkül, akkor a jobbra tartási, ill. kanyarodási szabályok szerint lehetne ott gond nélkül közlekedni!

 • 2017.10.31. at 14:09
  Permalink

  Város, de talán országszerte hagy maga után kivánnivalót a felfestések minősége. A táblákat sokszor éppa nagyobb teherautók, kamionok takarják, ezért is lenne jó ha nem spórolnának a felfesésen.

 • 2017.10.31. at 14:09
  Permalink

  Hát igen,erre nem hoznak a honatyák törvényt,csak az a lényeg,hogy ha az autónkról lejár a műszaki,akkor bünti érte!A biztonságos közlekedéshez nem tartozik a biztonságos út is?Valamit,valamiért,mert igy igen csak egyoldalú!

Vélemény, hozzászólás?