Idén is tovább lendült a használtautó-piac forgalma

Eddig 17 százalékkal több használt autó cserélt gazdát, mint tavaly ilyenkor

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mind jobban pörögnek a használt autók. Itthon is sok cserél gazdát, de az import is duzzad.


Arról már beszámoltunk, hogy az év első negyedében 15,4%-kal több új személyautót helyeztek forgalomba, de látványos növekedés látható a használt autók piacán is. Ezt mutatja, hogy 2016 első negyedévében is töretlenül emelkedett a Használtautó-index: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző, a 2009-es bázishoz viszonyító mutatószám elérte a 168,1 százalékos értéket. Az emelkedés oka, hogy

egy év alatt jelentősen, több mint 17 százalékkal nőtt a belföldön tulajdonost váltó autók száma és átlagára is: ez utóbbinak a mértéke megközelítette az 1,8 millió forintot.

Tavaly év eleje óta töretlen a használtautó-piac bővülése, az átlagár csak az elmúlt negyedévben több mint százezer forinttal nőtt (Forrás: Használtautó.hu) Tavaly év eleje óta töretlen a használtautó-piac bővülése, az átlagár csak az elmúlt negyedévben több mint százezer forinttal nőtt (Forrás: Használtautó.hu)
„Egyelőre továbbra sem mutatja a kifulladás jeleit a használtautó-piacon lassan három éve tartó emelkedés” – mutat rá Fodor László, a Használtautó.hu szakértője. – „A belföldi használtautó-piac mindkét közvetett utánpótlási forrása töretlenül bővült az idei év első negyedében is: míg a behozott használt autók száma (32 500) 24 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor regisztrált értéket, addig az új autók eladása is több mint 15 százalékkal (csaknem 20 ezerre) bővült az első három hónapban az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Ezek hatására egyértelműen nőtt a lecserélt autók volumene. Eközben az átlagár is emelkedett: a tavaly év eleji 1 550 000 forint körüli összeg helyett a legutóbbi negyedévben már közel 1,8 milliós értékre kapaszkodott.”
A Használtautó-indexről: A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével a hivatalos statisztikai adatok megjelenése előtt hetekkel bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Ezzel a szolgáltatásával hiánypótló szerepet tölt be. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék feletti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete felette jár a bázisnak tekintett időszak teljesítményének.
Hirdetés
A hazai használtautó-adásvétel folyamatában a legnagyobb arányban (30%) az alsó-középkategóriás járművek vesznek részt. A kisautók a forgalom 25, míg a felső-középkategóriás járművek annak további 16 százalékából részesednek. Az összetételt tekintve az elmúlt évhez képest lassú változást észlelhetünk: az utcai terepjárók (5,9%) és az egyterűek (8,3%) egyaránt fél-fél százalékkal növelték részesedésüket, jórészt az alsó-középkategóriás állomány kárára.
A továbbra is flottás vásárlások uralta piacon az alsó-középkategóriás modellek a legkelendőbbek, hajszálnyit nőtt a szabadidő-autók és az egyterűek eladása A továbbra is flottás vásárlások uralta piacon az alsó-középkategóriás modellek a legkelendőbbek, hajszálnyit nőtt a szabadidő-autók és az egyterűek eladása
Márkák szerint továbbra is a hazai autóállomány legjelentősebb részét kitevő Opel vezeti az adásvételek toplistáját, százból 14 gazdát cserélő autó ehhez a márkához tartozik. 10-10 százalékkal következik a Suzuki és a Volkswagen. A Ford részesedése 8, míg a Renault-é 7 százalék. Ez az első öt legnépszerűbb márka tette ki az idei első negyedévben a teljes piaci forgalom felét. Az eladások természetesen jelentősen korrelálnak az állománnyal.
A használtautó-piac legfontosabb mutatói - 2016. I. negyedév
Használtautó-index: 168,1 Kínálati átlagár (ezer Ft): 1793
Változás az előző negyedévhez képest (%pont): +11,3 Változás az előző negyedévhez képest (%): +7,3
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?