Idő előtt megnézhettük a füredi Concours d’Elegance autócsodáit

Ma kezdődik a III. Balatonfüredi Concours d’Elegance

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Álomba illő, csak a filmekben látott jelenetet élhettünk át, mikor a Concours d’Elegance megnyitója után a garázsba kísértek minket.


Ma reggel gurulnak ki Magyarország és Közép-Európa egyik legrangosabb oldtimer versenyének résztvevői a Balaton-partra. A III. Balatonfüredi Concours d’Elegance a szervezők elmondása szerint már a 40 éves múltra tekintő Concorso d’Eleganza Villa d’Este előszobájának tekinthető. Utóbbi Európa legnagyobb oldtimeres rendezvénye (ami egyébként szintén BMW főtámogatással bír), sok autó közvetlenül oda utazik majd tőlünk. Varázslatos élmény a gyönyörű oldtimerekkel teli sétányra néző szobában ébredni, persze ez személyes élmény. A rendezvény hangulatát viszont bárki átérezheti, aki ellátogat Balatonfüredre, hiszen a programok ingyenesek, mindamellett rendkívül igényesek. Remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz a hétvégén hozzánk.
Már a belvárosban találkozhatunk néhány kiállított BMW különlegességgel, személyes kedvenc természetesen a BMW M3. Még a jobb féle E30 sorozatból, de van itt i8 és M2 is. Persze az igazi különlegességek a kiállításon sorakoznak fel. Ott lesznek a legszebb magyar oldtimerek és youngtimerek, valamint Európa több országából is hoznak felbecsülhetetlen értékű különleges darabokat.

A megnyitón lehetőségünk volt beszélni néhány gyűjtővel, hozzáértővel, és ismét bebizonyosodott, hogy ezek az emberek élő lexikonok, ha a régmúlt autózásáról van szó. Az autók mellett ők azok, akik megadják ennek a rendezvénynek az igazi rangját, hiszen az ő szeretetük és hozzáadásuk nélkül nem lehetne ilyen szintű a felhozatal, nem láthatnánk múltunk legfontosabb autócsodáit. Hogy egy példát mondjak, elhoztak Svájcból egy régi Maserati versenyautót a magyar tricolor színeiben. Természetesen rákérdeztünk, hogy van-e magyar vonatkozása. Nem kellett több, azonnal megtudhattunk az autó egész történetét és éreztük, hogy még órákig tudnának mesélni róla. Csak arról az egy autóról. És még van 55, (igen, egészen hihetetlen 55 autó sorakozik fel a Balaton-parton), aminek szintén ilyen története lehet. A Maseratival egyébként Festetics gróf versenyzett és túlélte a második világháborút is. Leírhatatlanul sok történet kötődik hozzá, lényeg, hogy az autó még mindig megvan és gyönyörűen duruzsol a soros 8 hengeres benne. A jelenlegi svájci tulajdonos a magyar múlt tiszteletére festette vissza a piros-fehér-zöld dekort.
Hirdetés
A megnyitó végén fellebbent a hír, hogy meglátogathatjuk azt a garázst, ahol most az autók többségét tárolják.

Az érzés leírhatatlan, mikor benyitunk a garázsba és ennyi csoda vár minket lámpafénynél a sötétben.

Rögtön egy Mercedes-Benz 300 SL-lel találtuk szembe magunkat, és ő még csak egy volt a sok értékes darab közül. Vannak itt olyan modellek, amikből alig néhány, vagy tényleg csak egy darab készült a világon, és persze itt vannak azok a klasszikusok is, amik korszakalkotóak voltak, és amiket mai napig megcsodálunk mérnöki megoldásai vagy egész egyszerűen szépsége miatt. Ráadásul nem is ilyen környezetben, hanem sokkal szebb balatoni háttér előtt tehát vár mindenkit mától hétfőig a III. Balatonfüred Concours d’Elegance.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?