Időben száguldó történelem

A múlt F-1 autói élőben, Budapesten!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Budapestre költözött a Formula-1 történetét bemutató kiállítás. A rendezvény ékköve nyolc versenyautó, amelyek volánja mögött legendás nevek szereztek győzelmeket és világbajnoki címeket.


Augusztus 1-jéig tart nyitva az a kiállítás, amely igyekszik felölelni a gyorsasági autósport csúcsának tartott Formula-1 hatvanéves történetét. Szinte lehetetlen vállalkozás, hiszen a teljességhez a hatalmas csarnok hússzorosa sem lenne elegendő. Érthető módon a „Formula One – Versenyben a technológiával” nevet viselő kiállítás inkább csak a száguldó cirkusz esszenciáját nyújtja át a látogatóknak, ám azt kiválóan teszi.

Ez a legendák kiállítása: autók és nevek sorakoznak előttünk, például az 1959-es Cooper T51, amelynek technikai fölénye világossá tette, hogy a jövő a középmotoros kialakításé. Mindjárt mögötte áll az 1961-es Lotus 18, a kiállítás összértékének felét képviselő darab, amellyel Stirling Moss megnyerte az élete legnagyobb diadalának tartott Monacói Nagydíjat.

A BRM P83, a McLaren M7A és a BRM P160 három nagyágyú a hatvanas, hetvenes évekből - a P160 monzai sebességrekordját (242,72 km/óra) harminc éven át, 2003-ig nem tudták megdönteni. A tévés közvetítések korszakából, valamint a Hungaroringről is ismerős lehet Ayrton Senna 1988-as McLaren-Hondája (MP4/4 1.5 V6 Turbo), és Nigel Mansell 1992-es Williams-Renault FW14B-je, már a V10-es korszak képviselőjeként. Különleges tükörpódiumon állították ki a McLaren MP4-21-et, így téve láthatóvá az alsó aerodinamikai megoldásokat, és főleg a fa koptatólemezt, amely gyakorlatilag csak akkor látszik, ha az autó balesetben felborul – szerencsére ez a valóságban ritka jelenet.

A júliusban megtekinthető kiállítás a Sportmax-Hegyvidék sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban (1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.) várja látogatóit, minden nap 10 és 18 óra között. Gyerekeknek 700, felnőtteknek 1500, családoknak 3000 forintos belépőjegy váltható. Kellemes és izgalmakban gazdag időutazást!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?