Így cserélj olajat egy Rolls-Royce-ban!

Kellő kézügyességgel és bátorsággal egy Rolls-Royce olajcseréje sem gond otthon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokan örömmel megspórolnák a szervizek munkadíját, közöttük már Rolls-Royce tulajdonos is akad. Ijedtségre semmi ok, akár házilag lecserélhetjük az angol arisztokrata kenőanyagát.

Viszonylag kevesen küzdhetnek a dilemmával, hogy hogyan is fogjanak neki egy hetedik generációs Rolls-Royce Phantom olajcseréjéhez, ám ha mégis vannak ilyenek, akkor ez a videó a segítségükre lehet. Köztudott, hogy a márkaszervizek gyakran drágábban dolgoznak, mint a márkafüggetlen társaik, ám ha magunk is jól el tudjuk végezni a karbantartást, az a legolcsóbb mind közül. Jelen esetben a videóban szereplő Rolls-Royce tulajdonosa nem kevés pénzt spórolhatott meg, hogy maga végezte el 15 éves luxusautóján az olajcserét. A 2003 és 2017 között kínált hetedik generációs Rolls-Royce Phantom olajcseréje sokkal kevésbé különleges, mint maga a típus.
Hirdetés
A művelet az autó megemelésével kezdődik, majd az alsó motorvédő leszerelésével folytatódik, hogy az olajszűrőhöz és az olajleeresztő csavarhoz is hozzá lehessen férni. A folytatás is a megszokott módon történik, az olaj leeresztése előtt célszerű felül szabaddá tenni az olajbetöltő nyílást, hogy a vákuum ne akadályozza a kenőanyag kifolyását, ezután pedig az olajleeresztő csavar kitekerése következik, persze csak óvatosan, nehogy összekeverjük a két csavart és a váltóolajat engedjük ki. A Phantom olajszűrője a leeresztőcsavartól beljebb lakik egy műanyag házban, itt vigyázni kell, hogy meghúzáskor a plasztik házat el ne törjük a nem megfelelő nyomatékkal. Ha végeztünk a friss olaj betöltésével, akkor már csak az olaj szervizperiódusát kell nullázni az autó rendszerében. Szerencsére a Phantom házilagos olajcseréje nem kerül egy vagyonba, és itthon is könnyen beszerezhetőek hozzá az alkatrészek. A nagyobb autósboltok kínálatában 600 és 7300 forint között találni olajszűrőt az angol luxusautóhoz, mely alkatrész a nagyobb BMW modellekkel is kompatibilis, olajból pedig 5W-30-as viszkozitásút kér a 6,75 literes V12-es motor, márkától függően 25-50 ezer forintba kerül a szükséges 8 liternyi kenőanyag.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?