Így kell havat takarítani!

TowPlow: hóeltakarítás kétszeres hatékonysággal

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Missouri államban kifejlesztett TowPlownak nagy hasznát veszik majd a kemény téllel sújtott keleti parti államokban.

Bár az elmúlt napokban és ma is kaptunk némi ízelítőt hóesésből, egyelőre még bőven elegendő volt a hazai hótakarító járművek és gépek kapacitása az utak rendbetételére. Meg azért nálunk nem annyira jellemző, hogy a hó nagy forgalmú utakat torlaszoljon el, s ha így is lenne, a most bemutatott TowPlow hótakarító nem férne el a hazai utakon.
A százezer dolláros alkalmazás tulajdonképpen nem más, mint egy ferde kialakítású utánfutó, amely a nyergesvontatóhoz kapcsolódva nem csak egy, hanem két és fél sávban takarítja el az útfelületen felgyülemlett havat, így aztán kevesebb, mint fele annyi idő alatt végezhet az elborított szakasszal.
Hirdetés
A hókotró lapátokon kívül méretes tartályokkal is felszerelték a szerkezetet, mely így a kotrás után rögtön fel is szórhatja homokkal, sóval vagy folyékony kalcium kloriddal, így nem csak takarít, hanem egy darabig meg is óvja az újabb lerakódástól az utakat.
Az ilyen megoldásokra mondjuk, hogy egyszerű, de nagyszerű.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 05:21
  Permalink

  Tripla hóekét már én is láttam, de ez fura mert csak egy oldalra hat a hó ellenálása. Értem én, hogy irányított és hajtott minden kerék, de nehéz elképzelni, hogy ez 40-50cm hóban nem fordítja ki az egész kamiont az egyenesből. Tényleg inkább látványos, mint ötletes.

 • 2017.10.31. at 05:21
  Permalink

  Igazából nem értem mi olyan nagy dolog ebben. Már évek óta használnak dupla vagy tripla hóekéket, ami elöl egy és két oldalon külön kihajtható ekékből ( tolólapokból ) áll, ezekkel 2-3 sávban is letolják a havat.
  Ez az ötlet jópofa de ezen és a látványon túl semmi újdonságot nem látok benne, hacsak nem azt hogy jóval bonyolultabb megoldás az eddigieknél.

 • 2017.10.31. at 05:21
  Permalink

  Nálunk a hülye csak azért is megelőzné – miért cammog egy ilyen kamion a BMW/Mercedese előtt.
  Aztán persze elakad, mert ahhoz is hülye hogy megtanuljon hóban vezetni.

 • 2017.10.31. at 05:21
  Permalink

  Ez igen,ez már valami!Amúgy a eszembe jutott,hogy múltkor mondta a fater,hogy a kommunizmus óta nem látott az utcájukban hóekét.Debrecen környékén tényleg ritka holló a szimpla hóeke is.

Vélemény, hozzászólás?