Így készíts összkerekes Ladát házilag

Némi barkács hajlammal fillérekből kivitelezhető a négykerékhajtású kocka Lada

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szorult helyzetben még hasznos is lehet a házi négykerékhajtás, ugyanakkora meghibásodási hajlama is csekély, a javítás pedig nem emészti fel a családi kasszát. Kell ennél több?

Ladát manapság leginkább a retro hangulat és a nosztalgia miatt tartanak, de persze megfizethető hátsókerekesként a csapatni vágyók sem vetik meg az orosz négyajtóst. A kínálatban 1977 óta a Niva tetszeleg a négykerékhajtású szerepében (ami most 4x4 néven fut, és némi frissítéssel néz szembe egy újabb évtizeddel), ám akinek csak egy hagyományos Ladája van, annak sem kell lemondania a minden hajtott kerék előnyeiről.
Hirdetés
Az orosz Garage 54 csapata készített fel egy 2107-es Ladát a téli terepviszonyokra, méghozzá elég kis költséggel. A négykerékhajtást akár a „kazettás 4x4” néven is lehetne illetni, mivel a magnókazettákéhoz hasonló elven működik. Az átalakítás első lépéseként a kerekekre acélfelniket szereltek, majd az első keréktárcsákra felcsavartak némi drótkötelet, ezzel az extrával máris bátrabban lehet nekiindulni az orosz télnek. A koncepció életképességét rögtön egy bemutatóval támasztották alá, ahol szándékosan mély hóba tolattak a Ladával, a kijutásban az elpörgő hátsó kerekek nem tudtak segíteni. Ekkor az első kerékre felcsavart drótkötél végét a hátsó felnihez rögzítették, így a kipörgő hajtott kerekek az elsőket is megforgatták, ezzel pedig sikeresen kijutott a Lada a hó fogságából. A házi megoldás csak szorult helyzetben lehet életképes, mivel a drótkötél élettartama véges, illetve az összkerékhajtás csak egyenesen álló kerekeknél működik, ám akkor sem teljesen veszélytelen, mivel egy nagyobb gázzal indulás a kormányt is képes megpörgetni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?