Így NE csináld: videón a kerékcsere az autópálya belső sávjában!

Így vetett véget a Magyar Közút embere a közvetlen életveszélynek az M3-ason

Egy autó defektet kapott, majd megforgott az autópályán: a családfő kiszállt kereket cserélni, míg a feleség és a gyerek a száguldó járművek közt várakozott a belső sávban. A videón a közutas is megszólal, aki végül a segítségükre sietett.

Lassan már nem telik el úgy nap, hogy ne rögzítenének félelmetes pillanatokat a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerái: ezúttal az M3-as autópálya belső sávjában történt zavarba ejtő szituáció. Néhány nappal ezelőtt egy autó ugyanis defektet kapott, emiatt nekiment az elválasztó korlátnak, megpördült, majd a forgalommal szemben állt meg az autópálya belső sávjában. Az autóban egy család utazott kislányukkal.

A sofőr a baleset után nem kért segítséget, nem jelezte a hatóságok felé a balesetet, nem próbálta meg elmozdítani az autót az életveszélyes helyről, hanem egyszerűen nekiállt kereket cserélni az autópálya belső sávjában.

Senki se kövesse a példájukat, ugyanis a forgalomfigyelő kamera felvételén is látszik, ahogy a család és az autó körül autópályatempóval száguldanak el a járművek: mindannyian közvetlen életveszélyben voltak. A Magyar Közút káli mérnökségének művezetője éppen ezért, amint meglátta az esetet, azonnal a helyszínre sietett és saját testi épségét kockáztatva először kizavarta a családot a korláton kívülre, majd még a defektes autót is kiszedte a forgalomból. Még így is majdnem balesetbe torkollott az eseménysorozat: egy személyautó az utolsó pillanatban állt meg a defektes kocsi előtt, az utána érkező kisteherautó pedig majdnem belecsapódott a két járműbe. Ekkor szerencsére a család már biztonságban volt a korláton kívül, mivel mindössze centiken múlt az ütközés, jó eséllyel nem lett volna hová menekülniük, ha még ott állnak. A közutas művezető ekkor inkább felhagyott az autó elmozdításával, és először látványosabban próbált meg jelezni az érkező autósoknak, közutas mellényét a feje felett lengetve. Végül egy rendőrautó is érkezett a helyszínre, a forgalom egy pillanatra megállt, ez pedig már elég időnek bizonyult ahhoz, hogy a defektes autó kijusson a leállósávba.

Egyértelmű, hogy a család nem mérte fel, hogy közvetlen életveszélyben vannak, pedig tényleg egy hajszálon múlott az életük: ha egy 130 km/órával száguldó autós nem veszi őket észre, akkor még az autóban is rosszak a túlélési esélyeik, nemhogy mindenféle védelem nélkül, gyalogosan.

A Magyar közút a videóval arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ezt így nem szabad: egyáltalán nem garantált, hogy az autópályán, ingerszegény környezetben, magas sebességgel haladó autók és kamionok időben észre tudnak venni egy álló járművet akár a belső, akár a külső sávban. Az egyetlen helyes megoldás, ha veszélyes helyzetbe kerülsz a gyorsforgalmi utakon, hogy - amennyiben biztonságosan megoldható - azonnal lehúzódsz autóddal a leállósávba, majd a szalagkorlát túloldaláról, a forgalomtól elzárva haladéktalanul segítséget kérsz a 112-es számon a további balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?