Így nem három litert eszik: félelmetes a Lupo végsebesség-teszt

50 lóerő is sok mindenre elég, ha kicsi a bódé, ez derült ki a Lupo Autobahn köréből

Minden idők legcukibb Volkswagenével is lehet sietni, alább a bizonyíték. A videón látható 1,0 literes Lupo motorja láthatóan tartósan bírja a 160 környékét 5000 feletti fordulaton, ám érdemes figyelni az apró jelekre, ez a tempó már nem való neki.

Tudom, ez nem a híres 3L verzió, ám a legkisebb benzines erőforrás hivatalosan 4,8 literes átlagfogyasztásától is messze áll, amit a MasterCars youtube csatornájának legújabb videóján láthatunk. Fogták ugyanis a leggyengébb, minössze 50 lóerős Lupo egy korrekt állapotú példányát, és kihajtották a lelkét az Autobahn korlátlan szakaszán. Mivel a Lupo saját tömege csak 884 kilogramm, a kis motor alacsonyabb sebességtartományban igen pörgősen mozgatja, ám 130 km/h felett "elfogy a tudomány" Ennek ellenére jól látszik, hogy - miután végre elérte - kényelmesen tudja tartani a végsebességét, ami papíron 152 km/h.
Hirdetés
Mindezek alapján arra is következtethetnénk, hogy erre is tökéletes a kis Lupo, ám ne legyenek kétségeink: egy közel 20 éves autót tartósan végsebessége környékén használni rövidtávú halálos ítélettel egyezik, főleg egy olyan motornál, ami nem elektronikusan szabályzott, lényegében maximális fordulatszámán, 6000 környékén forog ilyenkor.

Ennél viszont sokkal fontosabb azt megfigyelni, hogy a kiemelkedő útminőségéről híres német autópályán is rázkódik és imbolyog az autó.

Az alacsony tömeg mellé ugyanis a keskeny gumik és az arányaiban magas karosszéria is társulnak, hogy együtt tegyék instabillá és nehezen irányíthatóvá ennél a tempónál a Lupót. Ha pedig hiba csúszik a számításba és bármi miatt elveszik a kontroll, akkor nem ez lesz az a karosszéria, ami hatalmas gyűrődőzónáival és bármit kibíróan merev utascellájával megvédi majd a benne utazókat. Az alábbi videóban látható célra tehát inkább valami mást válasszatok, a városba viszont továbbra is kiváló, minden szempontból költséghatékony négykerekű lehet egy ilyen Lupo, lényegében bármelyik motorral.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?