Így robban fel egy elektromos autó: ha dől a füst, akkor fuss!

Az utolsó pillanatban szállt ki az utas egy kigyulladt elektromos autóból Kínában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autótüzek mindig veszélyesek, ez alól az elektromos autók sem képeznek kivételt. Egy ilyen autó kigyulladásakor súlyosabb lehet a katasztrófa, ha az utasok nem tudják mivel állnak szemben.

Ha az eddigi esetek alapján megfigyeljük az elektromos autók égésének lefolyását, akkor egyértelművé válik, hogy nagyon könnyű egy ilyen tüzet személyi sérülés nélkül megúszni. Példaértékű lehet a témában egy, a kínai Weibo videómegosztóra 2021. január 25. napján feltöltött felvétel, amelyet egy biztonsági kamera rögzített. A videón látható utas nyilvánvalóan nem tudta, hogy mi a teendő, hiszen a füstölő autóból már a tűzoltók megérkezése után szállt ki, alig egy perccel a robbanás bekövetkezte előtt.
Hirdetés
A videón jól látszik, hogy először "csak" sűrű füst szállt fel az oszlopnál töltődő autó alól, ami nem múlt el és nem is enyhült, de nem is vált jelentősen intenzívebbé. Majd egyszer csak minden előrejelzés nélkül megtörtént a katasztrófa, az akkucsomag felrobbant. Az utas élete csak a szerencsén múlott, személyi sérülés információink szerint nem történt. Ha viszont a férfi csak egy perccel tovább marad az autóban, nagy valószínűséggel nem úszta volna meg harmadfokú égési sérülések nélkül az esetet.Az autó egyébként hazánkban nem kapható, a képek alapján egy Chery Arrizo E, ami alatt egy 54,3 kilowattórás CATL típusú akkucsomag található. A modell népszerű a kínai autómegosztó cégek körében, információink szerint ez a kocsi is egy ilyen flotta részét képezte. Sajnos a videó nem beágyazható, de link segítségével megtekinthető: itt. (Tipp: Amennyiben megnyitáskor átirányítanak a videómegosztó oldal kezdőlapjára, azt a lapot hagyd megnyitva és úgy próbáld újra a linket).
Hirdetés
Röviden összefoglalva: Az autótűz nem játék. Általában a gépjárműből felszálló sűrű füst egy ilyen tűzesetet jelez, ekkor pedig célszerű menteni a menthetőt, és lehetőség szerint áramtalanítani. Belsőégésű motoros autó esetén, ha van kéznél poroltó, akkor lehet értelme az oltás megkezdésének, ám ebben az esetben is percről percre romlanak az esélyek, ahogy a tűz terjed. Elektromos autók esetében viszont célravezetőbb megoldás hátrébb állni, és a tűzoltókra bízni a dolgot, hiszen ha a tűz elérte az akkucsomagot, netán onnan indult, akkor már nem sok mindent tehetünk, hogy elkerüljük a katasztrófát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?