Így robban fel egy elektromos autó

Töltés közben semmisült meg a villanyautó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csak a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés, a robbanás erejétől szanaszét repültek az alkatrészek.

Úgy tűnik, semmilyen formában sem veszélytelen az üzemanyag vételezése. A benzingőz berobbanása ugyan nem fenyegeti az elektromos autók tulajdonosait, ám az árammal tankolás sem teljesen veszélytelen, még ha csak nagyon kevés akkumulátorrobbanásról lehetett eddig hallani.
Hirdetés
Az eset Kínában történt, a főszereplő pedig egy BJEV EX360. A kínai modell stílusában és méretében nagyjából a Renault Capturnek felel meg, melyből Senova X25 néven Mitsubishi motorral szerelt benzines modellt is kínálnak, a műszaki alapokat pedig az első generációs Mercedes B-osztály szolgáltatja. A BIAC Motorhoz tartozó típus sok más elektromos autóhoz hasonlóan Li-ion akkumulátort használ, ami alapvetően biztonságos megoldásnak számít, ám a túltöltésnek vagy a cellazárlatnak extrém esetben ilyen súlyos következményei is lehetnek, amit videóra is vettek.
Hirdetés
A robbanás erejét jól mutatja, hogy felszakadt a tető, a csomagtérajtó pedig egyszerűen lerepült az autóról, de az ajtók külső burkolata is gyorsan elhagyta a karosszériát. Vélhetően már a robbanás előtt is gyanús jeleket produkált a villanyautó, mivel a tűzöltők már a detonáció előtt vízzel locsolták a kisautót. A balesetben senki sem sérült meg, csupán anyagi kár keletkezett, a pórul járt elektromos autó mellett néhány parkoló négykerekű sérült meg a szétrepülő alkatrészektől, illetve a robbanás lyukat ütött a parkoló tetején.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?