Így teheted vírusmentessé az autód belsejét

Hogyan érdemes fertőtleníteni az utasteret? Mutatjuk!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A tisztítás nem egyenlő a fertőtlenítéssel, a tankolópisztolyok pedig majdnem 12 ezerszer piszkosabbak, mint egy nyilvános WC. Hasznos tippek a koronavírus elleni védekezéshez autósok számára.

Kezet kell mosni és otthon kell maradni - ezeket talán mindenki tudja, de vannak esetek, amikor muszáj elhagyni a házat. Ha ezt autóval tesszük, érdemes Jana Parmová, a Skoda főorvosának néhány tanácsát megfogadni a járművünk vírusmentessé tételének érdekében. Magától értetődő, hogy minél kevesebbszer üljünk autóba, és bár környezetvédelmi szempontok miatt fontos lenne az autómegosztás, a jelenlegei helyzetben érdemes inkább egyedül, utasok nélkül autózni. Ha mégis vannak utastársaink, jegyezzük fel az elérhetőségi adataikat, így ha megfertőződünk, később tudjuk őket is értesíteni. Bár az egyszerű szájmaszk a viselőt nem védi, az utastársak megfertőzésének esélyét csökkenti, így őket védjük, ha használjuk az autóban. Az autó tisztítása is fontos a vírus terjedésének lassításában, ebben az AMMO NYC YouTube-csatornája segít egy (angol nyelvű) videóval. Felhívják a figyelmünket a tisztítás, az antibakteriális tisztítás és a fertőtlenítés közötti különbségekre. Az első csupán a látható piszkot távolítja el, a második csökkenti a baktériumok számát, a vírusok, köztük a koronavírus elpusztításához viszont fertőtlenítésre van szükség (bár fontos előtte megtisztítani is a felületeket, úgy könnyebben hatnak a vírusölők). Természetesen a legtöbbször érintett felületekre kell odafigyelni, így minden gombra, érintőképernyőre, illetve a kormánykerékre, a sebváltóra, a kézifékre, az ülésállító gombokra/karokra, valamint az ajtóbehúzókra és a kilincsekre.
Hirdetés
A fertőtlenítőszerek kiválasztásakor el kell olvasni a használati utasításokat, Amerikában az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) regisztrációs számok alapján sorolja be a termékeket az alapján, hogy milyen típusú vírusok ellen hat, de itthon is kereshetjük a virucid hatású szereket, melyek az ANTSZ adatbázisában is megtalálhatók. Kövessük tehát a leírást, és hagyjuk a szereket a felületeken addig, ameddig az javasolt! Tovább viszont nem érdemes, ugyanis károsíthatják az érzékeny anyagokat - ennek elkerülése érdekében érdemes egy kevésbé látható területen tesztelni először a fertőtlenítőszert. Ezután vagy egy mikroszálas törlőkendővel kell letörölni a belteret, vagy hagyni kell felszáradni a fertőtlenítő oldatot, terméktől függően - utóbbi esetében viszont lehetőleg ne közvetlen napfényben tegyük ezt, mert foltokat hagyhat maga után. Ha nem is találunk kifejezetten koronavírus elleni fertőtlenítőszert, Parmová doktor szerint használhatunk izopropil-alkohol tartalmú alkoholos tisztítószereket is (legalább 70%-os alkoholtartalommal), ezek nem teszik tönkre az autó belterét. Viszont ne dörzsöljük bele az anyagokba túl erősen, hiszen nem a látható piszkot szeretnénk eltávolítani - hagyjuk, hogy a felhelyezett fertőtlenítőszer tegye a dolgát magától, néhány perc alatt elpusztítja a vírusokat. Ne felejtsük el az autó külső kilincseit, az ablakkereteket és a csomagtér-ajtó nyitógombját sem! Tankoláskor pedig használjuk az eldobható kesztyűket, ha van ilyen kihelyezve, vagy a papírtörlőket, az amerikai Consumer Reports által idézett kutatások szerint ugyanis akár majdnem 12 ezerszer piszkosabb is lehet a töltőpisztoly, mint egy nyilvános WC!
Összességében tehát minél kevesebbszer üljünk autóba a következő időszakban, minél kevesebb utassal, izopropil-alkoholos szerekkel fertőtlenítsük a jármű belterét, tankoláskor pedig legyünk különösen óvatosak! Minél többen fogadjuk meg ezeket a tanácsokat, annál nagyobb az esélye, hogy nyáron már kedvünk szerint autózhatunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?