Így változik a gumiabroncsok címkézése

Változik az abroncsok címkézése, de nem mától, nem is holnaptól

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jövőre már a teherautó-abroncsok is meg kell kapják a személyautóknál jól ismert címkéket.

Az Európai Parlament e héten fogadta el az abroncscímke-szabályok módosítását. A legfőbb változás, hogy a személyautó-abroncsoktól jól ismert (vizes fékezési jellemzők és üzemanyaghatékonyság szerinti besorolás, valamint zajszint) címkék jövő év május 1-től a teherautók és nehézgépjárművek (C3 kategória) abroncsainál is kötelezően feltüntetendők.
Hirdetés
Az új címkézési szabályok célja, hogy a vásárlók egyértelmű és egymással összehasonlítható információhoz jussanak, ezáltal tudatosan dönthessenek az üzemanyagot megtakarító, biztonságosabb és kevesebb zajt okozó abroncsok mellett.
Hirdetés

A címkéket a fogyasztók számára jól láthatóan kell elhelyezni mindenhol, ahol gumiabroncsokat árulnak, beleértve az online boltokat is. A címkéken egyszerűen olvasható QR-kódokat is fel kell tüntetni. A címkéknek a későbbiekben a kilométerben kifejezett maximális élettartamra, a kopásra, az újrafutózott abroncsra és a havon és jégen mért tapadásra vonatkozó adatokat is tartalmazniuk kell. A kilométerben kifejezett élettartammal és a kopásállással kapcsolatos információk feltüntetéséhez ugyanakkor még az azok alapjául szolgáló tesztelési módszer is várat magára.
Hirdetés
Az uniós parlamenti jóváhagyást követően a jogszabályt az Európai Unió Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia, ezt követően 2021. május elsejével léphet hatályba. Az új jogszabály a gumiabroncsok címkézéséről szóló 2009-es rendeletet váltja fel, de ahogyan az olvasható, kötelező előírásokat csak egy év múlvára tesz, persze az abroncsgyártók alighanem hamarabb elkezdik a felkészülést. A személyautó-abroncsok címkéinél ugyanakkor egyelőre nem kell újdonságokra számítani.
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?