Így vettek autót őseink

Ajánló: A Meseautótól a Merkurig - A hazai gépjármű-kereskedelem története kiállítás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hazai gépjármű-kereskedelem történetét bemutató kiállítás nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A Meseautótól a Merkurig - A hazai gépjármű-kereskedelem története címmel nyílik kiállítás június 3-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM). A kiállítás, amely az MKVM és a magyarjarmu.hu weboldal szerkesztőségének együttműködésében, az Autós Nagykoalíció támogatásával valósul meg, június 4. és szeptember 27. között látogatható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
Az időszaki kiállítás 1900-tól 1989-ig mutatja be a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem múltját - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A kiállításon 23 tablón mutatják be a hazai gépjármű-kereskedelem múltját, a XX. század elején létesített első kereskedésektől az 1989-es rendszerváltásig. Szó esik budapesti és vidéki kereskedésekről, az autókereskedelem szociológiájáról, a reklám és az autók kapcsolatáról. Külön részt szentelnek az autó- és motorkerékpársport históriájának, amely számos ponton kapcsolódott a kereskedelemhez.
Az installációk között a GoTrabiGo csapata által adományozott Trabant jelenti az egyik fő érdekességet. Az autóba be lehet ülni, így a szülők, nagyszülők megmutathatják gyerekeiknek, unokájuknak, hogy egykor milyen járművel közlekedett az ország.
Egy Klíma I kútoszlop, kiegészítő tárgyak és néhány tabló segítségével bemutatják a benzinkutak hazai történetét is. A Maróti Gyűjteménytől kölcsönkapott Berva, Danuvia motorok, továbbá korabeli játékok, rádiók és más műszaki eszközök, valamint fényképek segítségével felidézik az Állami Áruházak hangulatát. Két installáció foglalkozik azzal, hogyan nézett ki egy autókereskedés az 1920-as években, és milyen volt a hírhedt Merkur átadótelep légköre.
Hirdetés

A tárlat ideje alatt előadásokat is tartanak, továbbá klasszikus járművekkel foglalkozó klubok tagjainak szerveznek látogatást. A tárlat szakmai kurátora Négyesi Pál autóipari elemző, autótörténész, a magyarjarmu.hu weboldal szerkesztője, az Óbudai Egyetem Bánki Donát karán szervezett veterán gépjármű-restaurátor szakmérnöki képzés óraadó tanára. A kiállítás megnyitóját június 3-án, szerdán tartják, köszöntőt mond Kiss Imre múzeumigazgató, a kiállítást Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke nyitja meg. Korábban tőle azt is megtudtuk, hogy a kiállítás sikere esetén számíthatunk a Merkurtól a Meseautóig kiállításra is, azaz a rendszerváltás autókereskedelmi változását bemutató tárlatra is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 17:23
    Permalink

    Szerencsénkre Kanadába emigráltak 56-ba a rokonok…88-ban visszamerészkedtek…Meglátták az IF-es Wartburgunkat Ferihegyen,hát irány a KONSUMEX.Dollárért új Zsiguli,kocka LADA! Rózsa Gyuri vitt el előttünk egy pirosat,hát maradt a fehér.Persze a kiszemelt példány is szét volt lopva,2 óra alatt szereztek bele pótkereket,és szivargyújtót….Mindez 160.000 Ft-nak megfelelő USA dollárért…A MERKUR kapujánál már 250.000 -et ajánlottak,de a poros úton haladva 320-as ajánlat is akadt….Mi hazamentünk 🙂

Vélemény, hozzászólás?