Ilyen furcsa kisbuszt még nem láttál!

Kipróbáltuk a Ford Tourneo Custom plug-in hybrid változatát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ne a külsején keresd a furcsaságot, ugyanis az a lemezek alatt található. Méghozzá a plug-in hybrid hajtáslánc, amelyben a benzinmotor-villanymotor páros nem a megszokott módon forgatja az autó kerekeit.

Ha körbenézünk a nagyvárosok egy forgalmas szakaszán, biztosan szembeötlik, hogy milyen sok furgon, avagy kisbusz „szaladgál” fel-alá az urbánus környezetben. Ha pedig abba is belegondolunk, hogy ezek szinte kivétel nélkül dízelmotorral hajtottak, akkor nem csoda, ha ezt egy újabb gondolat követi: ezen a területen lenne a legnagyobb szükség a villanyosításra. Már amennyiben a felhasználók igényeit képes kielégíteni egy villanyhajtású furgon/kisbusz. Amikor az villanyhajtású Vivaróról írtam, utánakérdeztem futároknál a napi megtett távra, amelynek alapján bizonyos területeken tényleg elég lenne a villanyhajtás, vagy a részben villanyhajtás. Ugyanakkor egy konnektoros hibrid jelentős tömeget cipel magával, mivel a belsőégésű/villanymotor páros mellett egy akkucsomagot is magával kell vinnie. A Ford egy érdekes módszert választott. A Tourneo Custom PHEV esetében a benzinmotor nem a kerekeket hajtja, csak áramot termel. Az L1H1, tehát a rövid tengelytávolságú, standard tetőmagasságú Tourneo Custom járt nálunk, a Titanium felszereltséggel, hogy meggyőzzön a hajtáslánc létjogosultságáról. Ezzel a felszereltséggel már egy kis prémium érzés is keveredett az összképbe. De mielőtt elhelyezkedünk bent, nézzük meg, hogy mi árulkodik a hibridségről kívül! Hát a lista nem lesz hosszú. Hátul egy aprócska felirat, elöl pedig a lökhárító bal oldalán a töltőnyílás fedele. Ennyi, ezen kívül a Tourneo PHEV maradt ugyanaz a csinos kisbusz, mint a többi változat. És ezt hangsúlyoznom is kell – persze az egyéni ízléstől is függ – a Ford haszonjárművei kimondottan jól néznek ki. De egy korábbi sajtótájékoztatón el is árulták, hogy rengeteg ügyfelük van, akik azért is választják a Ford haszonjárműveket, mert annyira személyautósak.
Hirdetés
Na, de nézzük az utasteret! Máris elárulom, hogy a hibrid rendszer egyetlen centit sem vesz el a hasznos térből. Egyedül a töltőkábel lehet útban, amelyhez jár ugyan egy saját zsákocska, de amúgy nincs rejtekhelye. Hátul hat, fehér, vagy inkább vajszínű bőrrel burkolt ülés fogadja az utasokat, ezek eléggé szabadon variálhatók, hiszen rendkívül egyszerű kivenni őket és megfordítani, vagy tetszés szerint „hajtogatni”. A második és a harmadik sor középső ülésének is egy asztalka lényegében a háttámlája, szóval ezt lehajtva akár „étkezővé” is alakítható az utastér. De ezen kívül is van még két pohártartó, illetve négy könnyen elérhető USB-port, illetve kettő egy kicsit nehezebb elérhető helyen. A csomagtér elsőre nem tűnik nagynak, ha az összes ülés bent van, de egymásra pakolva a poggyászt egészen sok tatyó befér. Elöl sem fukarkodik a Titanium felszereltség hiszen, digitális automata klímát, ülésfűtést és szélvédőfűtést is ad, illetve 8 colos érintőképernyős kijelzőt, amelyről a Sync3 infotainment rendszer vezérelhető, akár hangutasításokkal is (de magyarul még mindig nem tud). Az alapfelszereltség része továbbá a FordPass Connect beépített modem-technológia, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy javítsák járműveik kihasználtságát, és optimalizálják az üzemeltetési költségeket. A többi Tourneóhoz képest azonban az üzemmódválasztó más lehetőségeket kínál. Ezek lényegében a sima hibrid, a villanyhajtás, a tartalékolás és a töltés. Az első kettő magától értetődő, a tartalékolós módban igyekszik minél több energiát spórolni a rendszer, a töltéskor pedig beindítja a benzinmotort, hogy töltse az akkupakkot. A vezető előtti műszeregység is más egy kicsit, a hagyományos fordulatszámmérő helyén ugyanis egy hajtás/töltés kijelző kapott helyet, amely valós időben mutatja az energia-visszanyerés mértékét. A motor hőfokmérője helyén pedig az akkumulátor töltöttségéről kapunk infót, illetve a kijelzőn külön látható a teljes hatótáv mellett a villanyhajtással megtehető kilométerek száma.
Hirdetés
Nos, nevezzük nevén a gyereket: a Tourneo PHEV orrában egy hatótávnövelő benzinmotor dolgozik, amikor szükséges. Ám ez az egyliteres, háromhengeres masina nem a kerekeket hajtja, csupán tölti a 13,6 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátort. Az autó első kerekeit pedig a villanymotor forgatja 125 lóerővel és 355 Nm forgatónyomatékkal. Az erőátvitelről lényegében egy fokozatnélküli automataváltó gondoskodik. Villanyhajtású módban ugyanúgy viselkedik, mint bármelyik elektromos autó. Az első métereken megugrik, az ülésbe préselve az utasokat, viszont a Tourneo Custom kb. 80 km/h tempónál kifogy a szuflából. Onnantól egyre kevésbé virgonc, 100 felett már keservesen lassan emelkedik a sebességmérő, ami 125-nél nem is képes többet mutatni km/h-ban. De nem is kell neki, nem autópályázásra találták ki. Addig a 80 km/h tempóig tökéletes a rugalmassága, egy városi géptől nem is kívánhatnánk többet. Hatótávolsága 500 km, ebből a gyáriak szerint 50 kilométert képes megtenni tisztán villanyhajtással. míg a vegyes átlagfogyasztása 3,1 liter száz kilométeren. Az 50 kilométert nekem is sikerült egyszer elérnem, de kényelmesen (légkondival, és nem mindent a hatékonyságnak alárendelve) 40-45 kilométer, ami kihozható belőle. A benzinfogyasztást is sikerült megközelítenem, nálam 3,7 literes átlagot produkált, igaz elég sokszor „kínoztam” szegényt a körgyűrűn. Végül essen szó a piszkos anyagiakról. Ami nem is annyira piszkos, illetve nem is olyan döbbenetes a mai PHEV árak között. Minimum bruttó 18,7 millió forintot kell kifizetni egy ilyen járműért, ám a Titaniumért már 20 288 250 forintot kérnek. És végül a kérdés, amit már az elején feltettem: van-e létjogosultsága egy ilyen hatótávnövelő benzinmotoros villanyautónak? Mindenképpen jó irány ahhoz, hogy kevesebb káros anyagot pöfékeljenek ki a haszonjárművek, de ezt végső soron a vásárlók fogják eldönteni.
Hirdetés
Értékelés
Pozitív
Gazdaságos, környezetkímélő üzem, személyautós megjelenés és vezethetőség
Negatív
Megszokást igényel, amikor a benzinmotor is jár
Árak
Tesztmodell alapára
18 745 200 Ft (2021.12.04.)
Tesztautó ára
20 288 250 Ft (2021.12.04.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
999 cm3
Teljesítmény:
92 kW (125 LE)
Nyomaték:
355 Nm
Végsebesség:
125 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
3,1 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4973 mm
Szélesség:
2080 mm
Magasság:
1979 mm
Saját tömeg:
2449 kg
Össztömeg:
3240 kg
Tengelytáv:
2933 mm
Karosszéria-kivitel:
kisbusz
Csomagtér:
1200-2900 l
Motor és váltó
Motor:
Benzin
Motorosztály:
Euro 6d
Hengerűrtartalom:
999 cm3
Hengerek/szelepek száma:
3/12
Sebességváltó:
CVT
Nyomaték:
355 Nm
Teljesítmény:
92 kW (125 LE)
Menetteljesítmény
Végsebesség:
125 km/h
CO2-kibocsátás:
60 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
3,1 l/100km
Fogyasztás a használónál:
3,7 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.12.06. at 21:43
    Permalink

    “Az erőátvitelről lényegében egy fokozatnélküli automataváltó gondoskodik.”

    Ez annyira igaz, és annyira automata, hogy valójában a villanymotor egy fix áttétellel hajt, ami tényleg nevezhető fokozatnélkülinek, hiszen valóban nincsenek neki fokozatai. Automatának is nevezhetjük, hiszen valóban nem igényel semmilyen beavatkozást a vezető részéről. Már csak az a kérdés, hogy a cikkírót minek nevezzük, mert autós újságírónak leginkább azt nevezzük, aki a tesztjármű alapvető műszaki tulajdonságaival nemcsak tisztában van, hanem képes azt értelmesen le is írni. Lényegében.

Vélemény, hozzászólás?