Ilyen lehetne a modern Kispolski

Egy legendát már feltámasztott a Fiat, de még van mihez nyúlni a múlt klasszikusai közül

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az 500-as hatalmas sikert hozott a Fiatnak, a 13 éves kisautó még mindig a kategóriája élén tanyázik, de vajon megismételhető lenne a siker a Kispolskival is?

Hirdetés
Valószínűleg a világ legismertebb Fiatja cím az 500-ast illeti, amiből 1957 és 1975 között 3,9 millió hagyta el a gyártósort. A filmekben is gyakran feltűnő apró Fiat ugyan népszerű volt, de utódja mégis jócskán túlszárnyalta. A Kispolski világviszonylatban kevésbé ismert, mivel a 126-osok háromnegyede a keleti blokk országaiban kelt el. A 1972-ben debütáló Fiat 126 egészen 2000-ig készült, ez idő alatt 4,67 millió apróság hagyta el a gyárkaput, a lengyel fejlesztésnek hála még vízhűtéses motorral is szerelték a Kispolskit.
Hirdetés
Ha a Fiat úgy döntene, hogy elkészíti az új Kispolskit, akkor a külsőn már nem kellene sokat töprengeni, az angol Motor1 már elkészítette a modern 126-ost. Az újdonság sokat merített a régi külsőből, így egyből felismerhető az eredet, mégis minden részletében modern alkotás született. Megmaradtak a szögletes lámpák (LED világítással), emellett a motorháztető vonala is az eredetire hajaz, az első indexek pedig továbbra is a fényszórón kívül laknak. A virtuális tervező villanymotorral képzeli el az új Polskit, így a hűtőnyílás nélküli front is megmaradhatott, csupán a lökhárító aljára került egy kis rés.
Hirdetés
Az újragondolt Fiat a friss Honda e konkurenciája lehetne, a két modell nem csak felépítésében, hanem még a kilincs terén is erős hasonlóságot mutat. Az ízlésesen megrajzolt Kispolski megvalósulására nem sok esélyt látni, hiszen az 500-as személyében már van apró elektromos autója a Fiatnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2020.05.03. at 15:59
  Permalink

  Szoktam szeretni az ilyen virtual tunerek ötleteit, de ez esetben csak simán lelopta az alkotó a tavalyi Fiat Centoventi tanulmányautó elemeit és rámaszkírozta a Honda kisautójára. Egyébként jönni fog az is sorozatgyártásba – idén nyárra ígérték a bemutatót, de lehet, hogy jövő tavasz lesz belőle: mindenesetre nem kell beszarni, úton van (bár nem 3 ajtós lesz).

  • 2020.05.03. at 22:19
   Permalink

   Szerintem savanyú a szőlő. TE nem tudnál ilyet rajzolni. Köze sincs a Hondához, a méretén kívül eszembe se jutna a Honda aktuális e-modellje. Teljesen hitelesen hozza az eredeti Kispolski stílusát, arányokat, mindent.

 • 2020.05.03. at 22:17
  Permalink

  Ha PONTOSAN UGYANÍGY nézne ki a vaságban a modern Kispolski, szerintem borítékolható lenne a siker. Ez nyilván árfüggő, de meg lenne a piaca. Amíg a Fiat 500 méltán sikeres modell, és a gömbölyű, lekerekített formákkal hódít (abszolút autentikusan megidézve az ős 500-as szellemét), addig a 126-os a szögletes “miniséggel” szerezhetne vevőket. Nagyon stílusos terv lett! A baj csak az, hogy ahogyan az lenni szokott 97%-ban, a koncepció hiába vonzó, hiába kelti fel a birtoklás vágyát, ha a megvalósult, szériaérett verzió formája már érdektelen, az eredmény a leggyakrabban elbaszott, riasztó, kispogári.

 • 2020.05.06. at 15:55
  Permalink

  A különbség annyi a 500 és a kispolák között, hogy az eredeti 500-s is nagyon keresett és szeretett kisautó volt, míg a kispolák egy utálatos szocialista “már csak ez jutott nekem”. Ugyanúgy ahogy a Trabant felélesztése is egyértelmű zsákutca, ez is. Hagyjuk békében elfeledni a szocreál rémálmokat.

Vélemény, hozzászólás?