Íme, a tópart legszebbjei – a Concours d’Elegance

Ilyen volt a II. Concours d'Elegance autó szépségverseny Balatonfüreden

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Balatonfüred Concours d'Elegance kapcsán nem is a kiállított kocsik értéke, vagy ritkasága az igazi kunszt, hanem maga a rendezvény.


Jártunk már többféle öregautós rendezvényen. Van ahol kicsit sok a túlrestaurált darab, máshol kevésbé adnak a korhűségre, megint máshol meg direkt az otthoni fúrást-faragást karolják fel. A palettán mindenki megtalálhatja a neki legszimpatikusabbat, de egészen 2014-ig hiányzott egy fajta rendezvény erről skáláról. Voltak nagyon kedves baráti összejövetelek, meg olyan hétvégi programok, ahol az egész család elszórakozhatott. Egészen tavalyig viszont nem volt annyira színvonalas és egyben ingyenes, hazai veteránautós rendezvény, amire neves külföldi gyűjtők is elhozták volna legféltettebb kincseiket. A legjobb mégis az egészben, hogy mindezt egy szuper hangulatos, ingyenesen látogatható és a Balaton partjától alig pár méterre eső liget fáinak árnyékában megtartott eseményen élvezhettük.
Hirdetés


A Balatonfüred Concours d'Elegance[/url] autó szépségversenyt tavaly alapította az angol autók szerelmese, Valker Viktor. Az esemény fővédnöke felesége, a nemzetközi hírű divattervező, Zoób Kati. A nemzetközi veterános életben ismert Concours d'Elegance versenyek mintájára megszervezett meghívásos verseny garancia a kiállított járművek exkluzivitására és a szakmaiságra. Hogy ne tűnjön úgy, hogy csak vetem itt a betűket, konkrétan földbe gyökerezett a lábam, amikor először megláttam Balatonfüred központjában ezeket az autókat így együtt. A város már másodszorra jó partnere a rendezvények, az idei évben főtámogatóként a BMW Magyarország állt a hazai Concours d'Elegance mellé.

Az autós újságíró kollégákkal már a verseny előtti napon, a főszervező vezetésével rápillanthattunk a kiállítandó kocsikra, de ez nem volt elég, hogy felkészüljünk a látványra. Balatonfüred - és ez saját tapasztalat - az elmúlt években drámaian fejlődik. A Vitorlás tér és a Tagore sétány az idei évre érte el végleges, európai színvonalú formáját. A városközpontban álló színpadon áll dobogóra a Kékszalag vitorlásverseny győztese, de most az is az autóké. Egy gyerekeknek szánt, kézi munkával épített, robbanómotorral hajtott kisautó áll a konferanszié mellett. A francia gyártású autócska a BMW 328-ast mintázza, ára több mint tízezer euró.

Az elegáns külsőségek ellenére a hangulat baráti. Bárki kérdezhet a szervezőktől, és a kiállítóktól és a beszélgetésbe történő belépésnek nem a pénztárca a feltétele, hanem az azonosulás a hangulattal és az öreg autók szeretete. Máshol Magyarországon nemigen lehet ilyen csodákat együtt látni, mint az 1922-es Hispano-Suiza H6B, vagy Bugatti T44-es. A szervezők és a látogatók is elégedettek lehettek a második Balatonfüred Concours d'Elegance-szal. Tervek persze már jövőre is vannak, nagyon drukkolunk, hogy az új hagyomány folytatódhasson.

A galériában még több képet találnak. A képaláírással kiegészített terjedelmes válogatásban az idei Concours-on látott személyes kedvenceimet sorakoztattam fel, illetve azokat az autókat, amelyeket személy szerint fontosnak, vagy valamiért érdekesnek tartottam. A Concours így nem említett résztvevőitől elnézést kérek. Mentségemre annyit tudok felhozni, hogy volt autó, amiért más körülmények között térden csúszva sírnék, de ebben az igen erős mezőnyben észre sem vettem.Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 17:52
  Permalink

  Ha jól tudom, a galéria 52. képén nem a potyautasoknak szánt ülés van. Az az eredeti anyós ülés. Én úgy tudom, hogy régen a jó modor elvárta, hogy az ifjú udvarló az anyóst is el vigye, nehogy rosszat csináljanak a fiatalok, szóval az anyóst kiültették hátra a hidegbe, szélbe, hogy következőben ne legyen kedve jönni a kocsikázásra… 🙂

 • 2017.10.28. at 17:52
  Permalink

  Nagyon gyönyörű képek, mennyivel jobb ez rendezvény mint amikor mindenféle keleti tragacsot próbálnak értékként bemutatni. Ezek itt valóban emlékezetes darabok…

  Mellesleg Balatonfüred is méltó helyszínt biztosít a rendezvényhez, aki ezt kitalálta annak sikerült egyszerre felhívni a figyelmet Füredre és bemutatni hogy vannak rendes oldtimerek is kishazánkban. …

Vélemény, hozzászólás?