Íme a világ leggyorsabb traktorja

Ezzel a traktorral aztán tényleg gyors a mezőgazdasági munka

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha már a Formula 1-ben szenved a Williams, akkor legalább egy érdekes rekordhoz adják a nevüket - gondolhatták a Williams Advanced Engineering mérnökei, és segítettek megalkotni egy sebességrekorder brit traktort.

Kicsivel több mint egy éve „The Stig”, a Top Gear emblematikus figurája döntötte meg a traktorok sebességi rekordját. Akkor Nagy-Britanniában egy korábban katonai repülőtérnek használt helyszínen 140,44 km/h tempót ért el. Most viszont, 15 hónap elteltével megdöntötték a rekordot.
Hirdetés

Az új „bajnok” egy brit gyártó, a JBl terméke. A Fastrac 8000 névre hallgató traktorral 166,72 km/h tempót értek el. Ehhez persze szükség volt a traktor 7,2 literes dízelmotorjára is, amely 1000 lóerős és 2500 Nm forgatónyomatékkal rendelkezik. Némi módosítást persze végrehajtottak rajta a gyári állapothoz képest. Például a fokozatnélküli automatikus váltóját hatfokozatú ZF egységre cserélték, az aerodinamikai optimalizálásban pedig a Williams Advanced Engineering segített, akik a Williams F1-es autójának tervezésében is szerepet játszottak.
Na, meg persze egy bátor sofőrre is szükség volt. A megtiszteltetés egy motorversenyzőt, Guy Martint érte, aki emellett műsorvezetőként is ismert a szigetországban. A rekordöntésről egy dokumentumfilm is készült, amit majd az év későbbi szakaszában vetít le a Channel4 csatorna.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?