Íme az autó, ami már 20 éve is 2050-be készült

A Lexus koncepcióautója több filmben is szerepelt, eredetileg a 2002-es Különvéleményre készült

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Eredetileg a filmvászonra szánták egy 2002-es produkcióba, később más filmben is feltűnt a Lexus 2054, de az életútja ezek után sem volt unalmas a meglehetősen formabontó autónak.

Még maga Steven Spielberg rendelte meg az autót a Lexustól a „Különvélemény" című film forgatására. A Philip K. Dick azonos című novellája nyomán készülő alkotáshoz a japánok végül 3 darab 2054-est készítettek, és ezen felül további 5 millió dollárral szálltak be a film 102 milliós költségvetésébe. A film - ahogyan a koncepcióautó neve is mutatja - 2054-ben játszódik, és a sci-fi története szerint különleges képességgel rendelkező emberek, úgynevezett prekogok képesek a jövőbe látni, így a speciális rendőri alakulat még azelőtt meg tudja akadályozni a bűncselekményeket, mielőtt azok ténylegesen megtörténnének. A filmben többek között olyan színészek játszanak, mint Tom Cruise vagy Colin Farrell. A Lexus 2054-et a „Különvélemény"-hez Harald Belker formatervező alkotta meg a Toyota és Lexus kaliforniai dizájnstúdiójával, a Caltyval közösen. A filmbeli történések alapján az autót egy teljesen automata gyárban készítették, vízszintesen és függőlegesen is manőverezhető, és biometrikus biztonsági rendszerrel volt felszerelve. A 2054 egyébként már a forgatásokon is rendelkezett motorral, hogy a szükséges manővereket önállóan is képes legyen végrehajtani. Később, egy 2005-ös produkcióban is feltűnt a Lexus koncepcióautója, igaz ekkor már nem piros, hanem kék színben; ez volt a Michael Bay nevével fémjelzett „A sziget" című film.
Hirdetés
A forgatások után a három karosszéria közül az egyiket egy csővázas szerkezetre illesztették és egy V6-os Chevrolet hajtáslánccal működőképessé tették. 2007-ben már megkísérelték eladni az Ebay-en 88 ezer dollárért, ám ez túl magas összegnek bizonyult, ugyanis nem kelt el a Lexus koncepcióautója. 2013-ban már egy jóval szerényebb összegért próbáltak túladni rajta, akkor az RM Sotheby's aukciósház árverésén 16 és fél ezer dollárért, azaz valamivel több mint 6 millió forintért már sikerült értékesíteni. Igaz, ekkor már igencsak viharvert állapotban volt a karosszéria, és a konkrét példánynak a belseje is igencsak félkész állapotban volt. Nem tudni, hogy a 2013-ban már egyszer eladott 2054 vagy egy másik példány, de idén májusban szintén elárvereztek egy ilyen autót a Mecum Auctions Indy árverésén, az ár viszont nem publikus.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?