Íme az önvezető Toyota Supra, ami magát csapja keresztbe!

Videón a Toyota driftelni képes önvezető-technológiája, ami megmentheti az életed

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Igen látványos a mutatvány, aminek komoly biztonsági haszna is lesz a jövőben. A drifteléshez szükséges autókezelési gyakorlat és gyors reakcióidő ugyanis életeket menthet veszélyes közúti helyzetekben. Te mit szólnál, ha a te autód is tudná mindezt?

A motorsportról és az autóversenyzőkről a legtöbbeknek a veszély és a féktelen száguldozás jut eszébe. Sokan felejtik viszont el, hogy a száguldás túléléséhez a sofőrnek rendkívül kifinomult érzékszervekkel, kiemelkedő helyzetfelismerő és döntéshozatali képességgel és villámgyors reakcióidővel kell rendelkeznie. Ezen tulajdonságok jelentős része nem csak a velük született tehetség, hanem akár több tízezer óra gyakorlás és tanulás eredménye is.
Hirdetés
Ha viszont valamihez érzék és tanulás szükséges, arra a mesterséges intelligenciának is alkalmasnak kell lennie. A megfelelő érzékelők és vezérlőprogramok ugyanis reprodukálhatják a génekbe kódolt adottságokat, a gyakorlás terén pedig minden hús-vér élőlénynél gyorsabban fejlődhet az erre programozott számítógép. A Toyota Research Institute (TRI) munkatársai ezen alapvetésekből kiindulva a Stanford Egyetem dinamikus tervezési laboratóriumának kutatóival együttműködve megtanítottak egy Toyota GR Supra versenyautót önállóan driftelni. A Stanford korábbi kutatásain alapuló projektben a kifinomult szoftveres vezérlés a fékek, a kormánymű és a gáz megfelelő szabályozásával képessé vált akár másodperceken át a kontrollált csúszás állapotában tartani az autót, bármilyen emberi beavatkozás nélkül.
Hirdetés

A Toyota célja az autóversenyzői képességekkel rendelkező önvezető programmal, hogy szériaautókba szerelve a rendszer elkerülhesse azokat a közúti baleseteket, amelyeknél villámgyors reakciókkal a tragédia megelőzhető lenne.

Régen a tapasztaltabb sofőröktől hallhattuk, hogy amikor leesik az első hó, akkor érdemes egy elhagyatott és akadályoktól mentes helyen kipróbálni, hogy milyen érzés, amikor az autó megcsúszik és ellenkormányozni kell. Mára egész vezetéstechnikai tréningpályákat húztak fel arra, hogy az átlag sofőrnek is a kezében legyenek az életmentő mozdulatok. Magam is gyakorlom őket rendszeresen, sőt, nem egyszer tapasztaltam már a hasznát is ennek a tudásnak. Megeshet viszont, hogy a jövőben mindezt már az autó is megoldja majd helyettünk. A projekt során a TRI szakértői ráadásul a világ legtapasztaltabb autóversenyzőivel konzultálva írják meg a vezérlő algoritmusokat, így azok képesek lehetnek a sofőrök friss hóban vagy tesztpályán begyakorolt tudását jelentősen felülmúlva gondoskodni a biztonságról.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?