Ingyen akarsz Pesten parkolni? Szerezz zöld rendszámot!

Zöld rendszámmal egész Budapesten ingyenes a parkolás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A városvezetés döntése szerint a zöld rendszámmal rendelkező környezetkímélő autók ingyen parkolhatnak Budapest teljes területén.


A villanyautót használók egyik kedvenc foglalatossága az autó köztéren történő ingyenes töltése. Hasonlóan bizsergető érzés lesz ezentúl a fővárosi parkolás is, mivel jövő év elejétől a zöld rendszámos kocsikkal ezért nem kell már fizetni. Így talán az elektromos autók visszahozhatnak valamit kifejezetten borsos árukból. Helyenként már korábban is ingyenessé tették a parkolást, de most a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy a zöld rendszámos környezetkímélő gépkocsik Budapest teljes területén ingyenesen parkolhassanak.
Hirdetés


Július elsejétől a magyar szabályozásban is megjelent a környezetkímélő gépjármű fogalma, az ilyen gépjárművek zöld alapszínnel ellátott forgalmi rendszámtáblát igényelhetnek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelete alapján zöld rendszámra a következő gépjárművek jogosultak:
 1. A tisztán elektromos gépkocsik
 2. A konnektoros hibrid autók, amelyek elektromos üzemben legalább 25 kilométert tudnak megtenni.
 3. Növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik, amelyek elektromos hajtással legalább ötven kilométert tudnak megtenni
 4. Egyéb nulla emissziós gépkocsikA mostani bejelentéssel kapcsolatban persze már megjelentek azok a negatív vélemények is, amelyek szerint ez csak egy politikusi álom. Az újfajta, kedvezményt adó rendszám csak alapot ad a visszaélésekre. E felfogás szerint a zöld rendszám is hamar a mozgássérült igazolványok sorsára fog jutni és többen illetéktelenül fogják igénybe venni. Van aki azt tartja visszásnak, hogy ezeket a kedvezményeket csak használtan sem olcsó autókkal lehet igénybe venni. Legyen akárhogy is, a döntés üdvözölendő, így most már tényleg csak a villanyautók árát lefaragó állami kedvezmények hiányoznak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 10:21
  Permalink

  A hibrid és az elektromos autó is szennyezi a környezetet. Hibrid: amikor el hajtással megy, akkor nem, de amikor tölti az akkut, akkor duplán. Az el autó pedig a környezet szennyezést az erőművi oldalon valósítja meg. Még érdemes lenne elgondolkozni az akkumulátorok előállításakor, megsemmisítésekor keletkező szennyezésen.
  Egyébként meg minek is kell erőműveket építeni, amikor a konnektorban ott van a villany????

 • 2017.10.28. at 10:21
  Permalink

  Ahogy az várható volt, a végtelenül tehetségtelen pártminyonok ezt is elcseszték. A szerencsétlenek egy kategóriába tették a teljesen elektromos meg a plugin hibrideket ami miatt a kamu hibridek, amiket szinte sosem fognak konnektorról tölteni ott fognak ingyen pofátlankodni a büdöspösti parkolóhelyeken, amikor meg éppen nem ezt teszik akkor meg számottevően szennyezve a város levegőjét környezetkímélő járműnek felplecsnizve.
  És természetesen megjöttek a minyonagyú kloákaürülmények is, akik évtizedek óta csinálnak betonhülyét magukból az áramra kivetett jövedéki adó rikácsolásukkal meg a mindennel ezerszeresen bebukottak legnagyobb kiváltságával, a betonhülyeség abszolút csúcsát jelentő hálózati fejlesztésezéssel meg az áram előállítása is környezetszennyező atomhülyeség felböfögésével LOL! 🙂 Hiába no, nem változik itt semmi. 😉

 • 2017.10.28. at 10:21
  Permalink

  Különösen, hogy az elektromos áram előállítása is környezetszennyező. 😀
  Ha ezek az autók elterjednek, azt megelőzően komoly hálózati fejlesztésre lesz szükség országszerte. Képzeljük csak el, amikor egy lakóparknyi 100 autót kb. egy időben feltolnak majd esténként a töltőkre. Ez nem hajszárító.

 • 2017.10.28. at 10:21
  Permalink

  A jog szerint nincs különbség, vagyis az általad papírfecninek nevezett rokkant kártya éppen olyan okirat, mint a forgalmi és a hozzá kapcsolódó rendszám. Tehát csak azért nem nagyobb bűn rendszámot hamisítani, mint rokkant kártyát, mert a rendszám nagyobb és fémből van, a rokkant kártya pedig kisebb és papírból van.

  Azzal egyetértek, hogy ez egy ösztönző a korai belépőknek. A parkolási díj tekintetében meg nem tényező és egy ideig nem is lesz az. Olyan ez, mint amikor a kocsmában ki van írva, hogy ingeyn ihatszt bármit, de csak ha elmúltál 100 éves és elkísértek a szüleid.

  Azzal is egyetértek, hogy ha már nagy számban lesznek ilyen autók (ha lesznek??), akkor nyilvánvalóan nem lesz ingyen sem a töltés, sem a parkolás, sőt az állam meg fogja oldani, hogy a jövedéki adó is bekerüljön az államkasszába.

 • 2017.10.28. at 10:21
  Permalink

  Sosem térül meg, ha ingyenes egy két dolog, ha nem! És, ha éppen megtérülne, akkor jön valami más, ami miatt mégsem! Kísérletező kedvű, értelmetlenül pénzt elszóróknak azonban jó játék lehet, pont úgy mint valamikor a homokozó. 😉

 • 2017.10.28. at 10:21
  Permalink

  Azt azért ne felejtsük el, hogy legtöbbször a “rinyálás” mögött komoly okok húzódnak meg – a többi Káeurópai ország is ilyen. Rengeteg a probléma az országban – és emiatt már nehezünkre esik a jót is észrevenni. Persze neked, mint lottómilliárdos Dagobert bácsinak, elhiszem hogy semmi gondod, azonban te csak egy nagyon kis szeletkéjét képviseled a lakosságnak, ergo elég kis fajsúllyal rendelkezik a véleményed. Nagyon ne is hangoztasd, ha lehet.:)

 • 2017.10.28. at 10:21
  Permalink

  Tipikusan magyar mentalitás:
  1. Sírva vigad a magyar
  2. Savanyú a szőlő

  Pedig valóban mennyivel jobb életet élhetnénk ennyi rinyálás nélkül.

 • 2017.10.28. at 10:21
  Permalink

  Tipikus magyar mentalitás, jön egy teljesen jó intézkedés, erre mindenki elkezd mindenféle marhasággal kötekedni

  Azért áááááácsi, ez nem egy papírfecni, mint a rokkant-kártya, ha valaki rendszámmal él vissza azt kicsit komolyabban előveszik.

  Az meg végképp röhejesen demagóg, hogy elkezdetek rinyálni, hogy drága autók felelnek meg. ha mindenki megtehetné akkor nem férnének el az autók. Ez egy ösztönző a korai belépőknek. Ha már mindenkinek az lesz akkor sehol sem lesz ingyenes töltés meg parkolás.

  Még így is fényévekre vagyunk attól,amikor 25 éve nem tudtál tankolni a katalizátoros autókkal csak minden nagyobb városban egy-két új kúton…

Vélemény, hozzászólás?