Ingyenes tömegközlekedés Budapesten – feltétellel

Csak annak ingyenes a tömegközlekedés a budapesti szmogriadóban, akinek öreg autója van

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Továbbra is tart Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, szerdán 16 órától itt is ingyenes a tömegközlekedés, de csak az öreg autóval rendelkezőknek.


Miként arról beszámoltunk, a budapesti szmogriadó által kitiltott Euro 2-es autók jellemzően több mint 15 évesek, ugyanakkor fontos tudni, hogy az autópark harmada ilyen. Ezekkel hétfő reggel óta (6 és 22 óra között) tilos közlekedni Budapest közigazgatási területén belül (néhány kivétellel). Több vidéki városban is szmogriadó van érvényben, ám a korlátozások mindenhol mások, Szegen például nem tiltják a személyautók forgalmát, ellenben már keddtől mindenki számára ingyenessé tették a tömegközlekedést.Szerdán a főváros is lépett, délután 4 órától ingyenes a tömegközlekedés Budapesten is annak, aki fel tudja mutatni a szmogriadó miatt kitiltott autójának forgalmi engedélyét. Ha apa nevén van az autó, ő ingyen mehet ma haza a munkából, már amennyiben vele van a forgalmi engedély, anya és a gyerekek azonban továbbra is jegyet kell vegyenek.
Hirdetés
Mint az az MTI közleményéből kiderül, a fővárosi közgyűlés testülete egyhangúlag támogatta az erről szóló ideiglenes rendeletmódosítást. Ezt Tarlós István főpolgármester szóban kezdeményezte azoknak az ellenzéki javaslatoknak a vitájában, amelyek mindenkinek ingyenessé tették volna a budapesti tömegközlekedést szmogriadó idején. Tarlós István érvelése szerint javaslatával a legrászorultabbak kaphatnak segítséget, nem híve ugyanis annak, hogy a legjobb környezetvédelmi besorolású, vagyis általában újabb és drágább autók tulajdonosai is ingyen használhassák a tömegközlekedést. Azért nemcsak utóbbiaknak, hanem azoknak is fizetniük kell továbbra is, akiknek nincs autójuk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 22:21
    Permalink

    Na érdekes mutatvány lesz amikor majd a BKV ellenőr a forgalmikban bogarássza a környezetvédelmi besorolást…….. Egyébként szokás szerint jó nagy hülyeség az egész, nem mindegy milyen autót használó ember ül tömegközlekedésre? Ha mondjuk villamossal vagy metróval megy akár egy euro 5 vagy 6-os besorolású autós az akkor nem lenne jobb a légszennyezés szempontjából?

Vélemény, hozzászólás?