Ismét csúcsközelben a gázolaj ára

Emelkedik a gázolaj, marad a benzin ára

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg a benzin esetében a világpiaci árak apadása ellensúlyozni tudta a forint gyengülését, a gázolajnál nincs így, szerdától drágábban tankolhatjuk.

Míg az előző héten nem változtak a hazai üzemanyagárak, szerdától újabb 3 forinttal, 439-440 forintos átlagárra drágul a gázolaj, marad a már két hete megszokott 438 forintos szinten a benzin literenkénti átlagos ára. A változás mögött most a forint, a dollárhoz mérten az elmúlt héten 1,8 százalékkal gyengült árfolyama áll. Ez elvileg üzemanyagfajtától független hatás, ám a benzin esetében a világpiaci, dollárban mért jegyzésár-apadásának köszönhetően marad el a drágulás. Noha apadt a gázolaj nemzetközi ára is, esetében a Mol mégis szükségesnek látta a nagykereskedelmi ár emelését.
Mivel a töltőállomások árai között akár 20-30 forintos eltérések is lehetnek, a drágább helyeken, például az autópályákon a hét közepétől 460 forintos gázolajárral is találkozhatunk, s egyre erősebben lesz szükséges vadászni a dízel üzemanyag literét 430 forint alatt kínáló helyeket. A holtankoljak.hu információi szerint szerdától a legdrágább helyeken 465 forint lesz a gázolaj ára, s immár az átlagos szint is alig több mint 10 forinttal marad el a januári, 451 forintos csúcsszinttől, 67 forinttal, azaz több mint 15 százalékkal múlja felül az egy évvel ezelőtti 371 forintos átlagárat.
Hirdetés
Az év során a gázolajnál szerényebb mértékben, "mindössze" 12,4 százalékkal drágult az akkor 384 forintos, ma ugye 438 forintért mért benzin, a most sem változó (234 forintos átlagárú) LPG komolyabb áremelkedése pedig jövőre - jövedéki adójának emelése miatt - várható, de még akkor is az lesz a legolcsóbb, tömegesen tankolható üzemanyag.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 18:07
    Permalink

    csak gratulálni tudok! ORBÁN JÖVEDÉKI ADÓT IS EMELNI KÉNE MÉG + ÁFÁT!!!!!!!!!!!!!!! TÚL SZERÉNYEK ITT AZ ADÓK,ÉS OLYAN SOKAT KERESÜNK EZ IGY NEM MEHET!

Vélemény, hozzászólás?