Ismét fals infó kering, nem úszható meg a kerékbilincs

Ne higgyenek a pletykáknak, ingyen bilincs nem létezik!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Városi legenda ütötte fel a fejét, mobilszámunkat autónkhoz rendelhetjük, ám az a bírságok mérséklésére, nem pedig megúszására szolgál.

Érdekes, tanulságosnak tűnő, egyben elgondolkoztató üzenet járja a világhálót, e-mailben és a közösségi oldalakon. Minket sem került el az alábbi felhívás:
Kedves autós Ismerőseim!
Saját példámon felbuzdulva szeretnék veletek megosztani egy hasznos információt!
Miután e kellemesnek nem nevezhető látvány fogadott (autón kerékbilincs) ebéd után a belvárosban, a munkáját precízen és komoly ügybuzgósággal végző közterület-felügyelő egy számunkra új és felettébb autósbarát infót mondott el nekünk! Ha vesszük a fáradtságot, és az okmányirodában az autónk információi mellé rendeljük a mobilszámunkat, akkor ők bírságolás előtt figyelmeztetnek minket a szabálytalanságra, és ha 15 percen belül megszüntetjük azt, akkor egy forintba sem került a figyelmetlenségünk!!!
Egyébként ez a "szolgáltatás" két éve működik, csak senkinek nem kötik az orrára!
Hirdetés
Ezek szerint létezne ingyen kerékbilincs? Felhívtuk az okmányirodák központi információs vonalát, s ott megtudtuk, hogy valóban bejegyeztethetjük mobilszámunkat az autónk rendszámához, amihez az autó és saját papírjaink szükségesek, az ügyintézés 2370 forintba kerül. Megérheti, ugyanis valóban sokszor előnyünk származhat abból, ha el tudnak érni. Azt mondjuk nem tudták megmondani, hogy a bírság teljesen megúszható-e, ugyanis azokat helyi rendeletek szabályozzák.
Így aztán felhívtuk a kerékbilincs osztásában (akár a saroktól nem egész 5 méteren belüli parkolásért) igen serény Budapest VII. kerületi közterület-felügyeletet, s megtudtuk, hogy az infó csak félig igaz. Valóban sms-ben értesítik a bírságolás megkezdésekor a szabálytalanul parkoló autósokat, ám bírság nekik is jár. Ha azonban az sms elküldésétől számított 15 percen belül autójukhoz érnek, akkor csak feleakkorát kapnak, mintha utólag jelentkeznének a közterület-felügyeletnél, továbbá megspórolják azt az időt is, amíg a visszaérkező bilincsosztóra várnának.
Az interneten terjedő hír tehát nem teljesen igaz, nincs ingyenes kerékbilincs, s bár polgárpukkasztó, hogy telefonszámunkat csak díj ellenében rendelhetjük autónkhoz, mégis érdemes kifizetni a 2370 forintos illetéket. Már egy bírság felét megúszva is többszörösen megtérülő költségről van ugyanis szó. Természetesen még bölcsebb és a leginkább takarékos megoldás, ha betartjuk a parkolás összes szabályát, úgy valóban megúszhatjuk a bírságokat!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?