Itt a fagy, sok a kátyú. Miként érvényesíthetők a károk?

A következő hetekben lesz csúcson a gumi- és keréksérülések száma

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A tél, a fagy és hó megérkeztével szaporodni kezdtek az úthibák, jönnek így a kátyúkárok is. Vajon mit tehet, aki belefut?

A közelmúltig tartó enyhe, tavaszias időben a tavalyinál jóval kevesebb kátyúval találkozhattak az autósok. Az elmúlt héten beköszöntő téli időjárásnak, valamint a fagyos éjszakák és a melegebb nappalok váltakozásának hatására azonban hirtelen robbanásszerűen megnőtt az úthibák száma. A tapasztalatok szerint még mindig nehéz érvényesíteni az adott útszakasz kezelőjénél a kártérítési igényeket − hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ), amely az alábbiakban be is mutatja a legfontosabb buktatókat, egyben megjegyzi, hogy továbbra sem késő az idei szezonban megkötni egy kátyúbiztosítást.
Hirdetés

Kihez tudunk fordulni kátyúkár esetén?
Magyarország különböző útszakaszait különböző szervezetek kezelik. Az alábbi táblázat segít eligazodni abban, hogy a kátyúkár helyszínétől függően hová fordulhatunk kárigényünkkel:
ÚtszakaszKezelő
Lakott területen kívüli útMagyar Közút Zrt.[/url]
AutópályaÁllami Autópálya-kezelő Zrt.[/url]
Lakott területen belüli útszakaszAz illetékes önkormányzat
Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalaiFővárosi Közterület-fenntartó Zrt.
[/szlista]

Milyen biztosítás jó kátyúkárok ellen?
„Az igazi kátyúszezon még előttünk áll, hiszen minden évben legalább áprilisig tart eltüntetni a téli fagyok okozta útkárokat” – magyarázza Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ Gépjárműszekciójának elnöke. – „Ezért most még semmiképpen nem késő kátyúbiztosítást kötni.”
A kátyúbiztosítás előnye, hogy az ügyfélnek nem az adott útszakasz kezelőjével kell a kártérítést intéznie, hanem a biztosító kifizeti az autós kárát, és a számlát utólag rendezi el a felelős szervvel. A bizonyíthatóság természetesen a biztosító felé is fontos követelmény.
A kátyúbiztosítás önállóan is köthető már, de több biztosító kátyú- és defektbiztosítási szolgáltatását a kötelező biztosítás kiegészítő elemeként, kedvezményesen is kínálja. Fontos kiemelni, mert sokan nem gondolnak rá: a casco nem helyettesíti a kátyúbiztosítást, mivel a kátyúkárok összege általában az önrészhez hasonló mértékű. És fontos azt is tudni, hogy a kátyúbiztosítás csak kátyú okozta sérülések kapcsán fizet. Egyéb, az úton lévő akadályok, vagy akár padkára hajtás által okozott sérülések kapcsán nem.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 13:41
  Permalink

  Az előző hozzászólásom kiegészítem, hogy ilyen rossz útállapotok, mint amilyeneken közlekedünk, végre felújítanánk az utakat, most közbeszól az Eu. és vissza akarja tartani, az erre a célra szánt pénzünket! Tudják-e, az Eu.-ban, hogy baleseteket, sérüléseket, halálos baleseteket szenvedhetünk emiatt? Az Eu. Fehér Könyvében a közúti balesetek, halálos balesetek számának csökkentését várják el, nagyon helyesen, de tudják, hogy valójában mit akarnak?
  A közúti közlekedésben mindenki részt vesz, a közlekedés biztonságban mindenki érdekelt, de csak a gyalogosok, csak a kerékpárosok, csak a gépjármű vezetők, csak a balesetmegelőzési bizottság, csak a közlekedési hatóság és közlekedés rendészet, egyedül nem képes jelentős eredményt elérni! Ezért azt javasolom, hogy az egész ország területére kiterjesztett, rendszeres közlekedés biztonsági fórumot (konferenciát) szervezzünk meg, ahol minden közlekedő, ha akar javaslatokat észrevételeket tehetne. A közlekedés bitonságban érdekeltek, tervezők, útépítők, Közút Kezelő, biztosító, Közlekedési Hatóság, OBB, Kti, Autóklub megbízottjainak kötelező jelenlétében történne a fórum. Alkalmas lehetne a lebonyolításra pl. az Autóklub, vagy az Autónavigátor is.

 • 2017.10.29. at 13:41
  Permalink

  A kátyú károkról gyakran és sokan nyilatkoznak, szakemberek, biztosítók, a Közút Kezelője, jogi szakemberek, Közlekedés Rendészet és még sokan mások. Csak az anyagi károkról eseik szó, pedig személyi sérüléssel járó baleset is gyakran megesik! A baleseti statisztikában sem szerepel! Van gumiállapotok miatt baleset, a kölcsöhatás elmélete alapján útfelületi hibából is van baleset, de ezt nem ismerik el! Ki az a szakember aki garantálja, hogy egy kátyúnál, vagy más úthiba fajtánál csak anyagi kárral járó baleset következhet be? A kátyún kívül van még, repedezett, felgyűrődött, megsűllyedt, nyomvályús, mart útfelület is, ezek mind balesetveszélyesek, életveszélyesek! A kátyúkárokra lehet biztosítást kötni, de belegondolt-e már aki ilyen biztosítást kötött, hogy ezzel a kátyúk fennmaradására kötött bitosítást? A közlekedésben a fizikai Tövények a meghatározók, ezeket sem jogszabállyal, rendelettel, utasítással megváltoztatni nem lehet! Nem lehet megkerülni sem. Az útfelületi hibákra alkották meg az útviszony szerinti vezetés szabályát. Melyik tudomány támasztja ezt a szabályt alá? Miként is tanítják a gépjármű vezető tanintézetek az útviszony szerinti vezetést? Veszély esetén megtudjunk állni! Ez kevés! Nem tanítják, de számonkérik! Vizsgálják csak meg a gépjármű vezetők jogát és kötelezettségeit. Azért csak jogát, mert egy van közlekedni az utakon. De milyen utakon? Úthibáktól menteseken, vagy úthibásakon? További ismeretanyag megtekintéséhez látogassanak el a “rosszutak.hu” honlapomra.

 • 2017.10.29. at 13:41
  Permalink

  Nekem volt két hátsó defektem kátyúkár miatt (más ugyanitt tengelytörést szenvedett), rendőrségi jegyzőkönyvvel, rendőrségi fényképekkel, figyelmeztető tábla nélkül, kárbecslői jelentéssel, és mégis elutasította a Magyar Közút a kárigényem, a fellebbezést is. A rendőrségi jegyzőkönyvvel szemben állították, hogy volt tábla. Hivatkoztak egy törvényre, amely lehetővé teszi a kátyúk kijavítását a telet követő év november 1-ig, ezután pedig ugye a következő tél kezdődik. Pedig az útnak mindig közlekedésre alkalmas, biztonságos állapotban kellene lennie, és meg kellene tanulni utat készíteni elvégre sokat fizetünk útalapba, útdíjba. Úgyhogy semmilyen bizonyíték nem elég. Járjunk tankkal!

 • 2017.10.29. at 13:41
  Permalink

  Szép kátyuk 😀 Na most nem az van, hogy legjobb lenne, ha valaki lát kátyukat, akkor bejelentené?Szépen felírja, hogy mikor jelentette a közútkezelőnek és utána kötelessége kijavítani a hibát.Komolyan vicc..még, hogy az uthiba tábla..akkor rakjanak mindenhova uthiba táblát, aztán sosem kell aszfaltozni.Egyébként, fel is lehetne jelenteni a közútkezelőt, jó lenne erre minél több embert találni…mert szégyen, ami az utakon van.Úgy, hogy mennyi adót fizetnek be az emberek, legfőképp az autósok.

 • 2017.10.29. at 13:41
  Permalink

  Tisztelt Mátyás szeretnék érdeklődni hogy a képen látható Renault 7 küllős könnyűfémfelninek mi a “fantázia”neve, gondolom a Te autódon van???? Engem is érdekelne 16-osban még a 4 kerékcsavaros felfogatású nem az 5, gondolom a tiéd is ilyen.

Vélemény, hozzászólás?