Itt a legújabb magyar autó, a Mercedes CLA Shooting Brake

Éjjel-nappal Kecskemét: a Mercedes három műszakban, már három modellt gyárt nálunk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Orbán Viktor és Kövér László is kíváncsi volt a legújabb Mercedesre, az egész világ számára Kecskeméten készülő CLA Shooting Brake kombira.2015. január 20. - ködös, nyirkos egy nap volt, felejthetőnek tűnő kedd, ám mégis történelmi dátum a hazai autóipar számára. Már reggel 9-kor nem csak a magyar, de a világsajtó képviselői is Kecskeméten gyülekeztek. Még Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is ellátogatott megtekinteni az egyik legújabb, az egész világ számára Magyarországon, Kecskeméten készülő Mercedest, a CLA Shooting Brake kombit. Igaz, ők nem 9-re jöttek, mint mi sajtómunkások, hanem csak 11 után futottak be. Késtek a prominens német vendégek, köztük Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért felelős igazgatótanácsi tagja is, ugyanis Ferihegyen a köd miatt nem engedték időben a landolást.
Aztán csak összejött a leszállás, nem kellett nélkülük megtartani a sajtótájékoztatót, amin viszont így sem tudhatták meg a mindenki zsebében szívesen turkáló magyar újságírók, illetve általában a magyarok, hogy mennyit is keres egy átlagos melós a Mercedes kecskeméti gyárában. Annyit tudhattunk csak meg, hogy versenyképes, legfőképp a győri Audihoz mért bért kapnak a dolgozók. Maga a gyár egyébként egy kisebbfajta csoda, egy csöppnyi Nyugat-Európa az Alföld közepén. Korábban egy jókora kukoricatábla volt, aztán 2012 óta Mercedesek készülnek ott, a márka legújabb és legmodernebb üzemében. Nyitásakor, 2012 márciusában a B-osztály termelése kezdődött, 2013 januárjában indult a négyajtós, a gyári terminológia szerint Coupé CLA gyártása, s utóbbi kapcsán érdekesség, hogy az az egész világ számára csakis nálunk készül, miként mostantól a CLA Shooting Brake is.

Már három modell, három Mercedes készül Kecskeméten, tavaly májustól három műszakban, tehát gyakorlatilag éjjel-nappal. A 250 ezredik autót tavaly szeptemberben ünnepelték, s mostanra már 300 ezer példány felett jár a csak tavaly 150 ezer Mercit előállító üzem. A magyar gyár tehát igen jelentősen hozzájárul a Mercedes kompaktautó-eladásaihoz. Tavaly utóbbiakat 24,7%-kal tudták növelni, összesen 463 152 példány fogyott az A-, B-, CLA és GLA-osztályos modellekből, így a Mercedes abszolút rekorder 1,65 millió autós éves eladásából is jelentős szeletett hasítottak ki. Csaknem harmadukat Kecskemét adta. Az alapvetően fronthajtásos, de opcióként 4Matic összkerékhajtást is kínáló, közös alapokra épülő kompaktsor most a CLA Shooting Brake által öttagúra bővült, s Markus Schäfer azt is elárulta, hogy terveznek még újabb, ráadásul szintén kecskeméti gyártású modellt.
Hogy mikor, mit, az egyelőre titok. Mindenesetre az beszédes, hogy a CLA Shooting Brake alig maszkolt próbapéldányai már bő félévvel ezelőtt feltűntek a hazai utakon is, ősztől nem volt nehéz - főként Kecskemét környékén - összefutni velük, a hivatalos bemutató novemberben volt, a gyártáskezdés pedig már idén. Azaz jövő ilyenkorra akár az újabb kecskeméti kompakt Merci is befuthat. A CLA Shooting Brake termelése állítólag csak januárban kezdődött, de azért már szép számmal láthattunk kész példányokat a gyár parkolójában, s útközben is néhány kamionnyit. Azt már nem is próbálták bemesélni nekünk, hogy a gyártás most kezdődött, s eddig csupán előszéria készült. A Mercedes sokkal jobbat talált ki: eddig próbagyártás volt, az ügyfelek számára is átadható minőségű autók előállításával. Hát nem csodálatos? Így eladhatók a próbapéldányok is, amelyek egyébként talán jobbak is, mint a későbbiek, hiszen még komolyabb ellenőrzést kaphattak. A hivatalos gyártás pedig most vette kezdetét, miután Orbán Viktor vezette úgy 2-3 métert a job#1-nek nevezett optikai csomagos CLA Shooting Brake 250-est.
Hirdetés

A minőség miatt állítólag nem kell aggódni, a hazai üzem abszolút hozza a Mercedes minőségi sztenderdjeit. Minden autó átmegy egy végső ellenőrzésen, rövid tesztpályán az összes funkciót kipróbálják, az összes rendszert végigkapcsolják, vallatják a futó- és a kormányművet a tesztsofőrök. A gyártás, illetve az összeszerelés menete pedig egy külön misét megérő történet. Például két perc alatt egyetlen lépésben ragasztják be a soron az opciós nyitható napfénytetőt, s valójában minden állomáson ennyi időt tölt egy-egy autó. Ennek egyszerű az oka: kétpercenként gördül le egy Mercedes, tetszőlegesen B-osztály, CLA vagy most már akár CLA Shooting Brake a teljesen flexibilis gyártósorról.
A soron egymást követik a különböző modellek, a gyárban pedig 8 óránként a műszakok. A CLA Shooting Brake bevezetésével mintegy 500 fővel, 4000 fölé nőtt a dolgozók száma, de sok a hazai beszállító is, így rajtuk keresztül még többeknek ad munkát, megélhetést a Mercedes. Míg 2012 márciusában, a gyár nyitásakor még csak 17 hazai cég járult hozzá a Mercik magyarországi előállításához, mára számuk 32-re nőtt. A Mercedes eddig több mint 800 millió eurót fektetett be az üzembe, aminek csupán megjelenése, de persze autói is csodálatra méltóak. Orbán Viktor például gyerekkori emlékként idézte, hogy a balatoni szállodák előtt a vasfüggöny idejében háromféle autó állt: keleti, nyugati, és Mercedes. A Mercedes tehát külön kaszt, s szintén a miniszterelnököt idézve mi, vélhetően mi magyarok "büszkék vagyunk erre a gyárra és büszkék vagyunk az itt készülő modellekre". Lehetünk is, hiszen a japán, az angol és az amerikai vevők is kecskeméti CLA-t, CLA Shooting Brake példányokat kapnak. Kár, hogy Magyarország inkább csak termeli, s nem annyira veszi a formás CLA-kat, 2013-ban 159, tavaly csak 150 példány fogyott a 8,43 millió forintos alapárú négyajtósból, a Shooting Brake felára 600 euró, azaz közel 200 ezer forint. Miniszterelnökünk persze megjegyezte, hogy szeretné, ha a magyar emberek nem csak gyártani, vásárolni is tudnák a kiváló Mercedeseket. Mi is!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?