Itt a Szilveszter. Hogyan autózzunk részegen?

Szilveszterkor érdemes a legkevésbé ittasan vezetni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Aki nem otthon ünnepli a Szilvesztert, annak rendszerint problémás kérdés a közlekedés. Vezetni ittasan tilos!

Szilveszterkor nem sok jóra számíthat az, aki ittasan kíván autóba ülni, fokozott ellenőrzés várható, azaz a lebukás veszélye nagy. A sofőrülést érdemes elfelejteni, hiszen itthon zéró tolerancia van érvényben, magyarán a vérben egy ezreléknyi alkohol sem lehet, különben már büntetés jár érte. Nem is szerény, alsó hangon 150 ezer forintos, de amennyiben a „gépi meghajtású jármű” sofőrjénél 0,51 és 0,8‰ közötti vér -, illetve 0,31 és 0,5 mg/l légalkohol érték közötti értéket mérnek, már 200 ezer forintos bírság jár, fölötte pedig már 300 ezer forint fizetendő, amennyiben az esetet közigazgatási ügyként és nem bűncselekményként kezelik. A 0,8 ezrelékes véralkoholszintet azonban már úgy is kezelhetik, ekkor 200-300 ezer forint a bírság, minimum 1 évre, de akár véglegesen ugrik a jogosítvány. És higgyék el, ezek még „jó” esetek, személyi sérüléses baleset okozása esetén ugyanis az ittas sofőrt ténylegesen letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik! Ittasan tehát, ha muszáj is autóba ülni, akkor is tilos a sofőrülésbe!

Ezért érdemes már a szilveszteri mulatozás előtt pontosan kitalálni, hogy ki fog vezetni. Az autóval mulatni indulásról még akkor sem kell lemondani, ha nincs olyan jelentkező, aki a józan állapotban hazavezetés érdekében lemondana az alkoholfogyasztásról. Ma ugyanis már szép számmal léteznek sofőrszolgálatok, s ezek díjszabásukkal egyébként pontosan úgy lettek kitalálva, hogy olcsóbbak legyenek, mint az oda-vissza taxizás. Ez azt jelenti, hogy Budapesten belül 5000 forintnál nagyobb számlára semmiképp sem kell számítani, de létezik olyan társaság, amely kerületen belül egy ezresért hazaviszi az embert és persze autóját is.
Hirdetés
Ahogyan a taxitársaságoknál, úgy a sofőrszolgálatoknál is komoly túlterheltség várható Szilveszter éjjelén, érdemes előre lefoglalni a fuvarokat, ellenkező esetben többórás várakozási idővel, átmenetileg nem kapcsolható vonalakkal találkozhatnak a hazajutni vágyók. Aki előre tervez, annak még lehet módja olcsóbb társaságot választania, ellenkező esetben taxira vágyva szinte egyedüli lehetőségként maradhat az utcáról intés - ahol egyébként a telefonosnál magasabb tarifát alkalmaznak a társaságok. (Ennek oka egyébként nem más, mint az, hogy a telefonon bejelentkező, a céget ezáltal már ismerő kuncsaftnak kedvezményt ad a társaság - annak ellenére, hogy nem csak el kell vinni, hanem el is kell menni érte -, ugyanis visszatérő vagy legalább visszatérésre esélyes ügyfélnek tartja, nem úgy mint az utcáról, „csak egy autóba” beülőt.)
A mulatás hevében persze ritkán érdekli azt, aki nem az ilyenkor egyébként járatsűrítéssel üzemelő BKV-ra szál, hogy épp mennyi a tarifa, csak legyen szabad autó. Azonban érdemes e téren józannak maradni, bőven lesz mire költeni jövő évben. A szilveszteri hazajutást is jobb átgondolni, négyen-öten utazva egyébként még akár az is kiderülhet, hogy nem a tömegközlekedés a legolcsóbb.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?