Janis Joplin Porschéja 1,7 millió dollárt ér

Janis Joplin egykori autója lett a világ legdrágább Porsche 356-osa

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Négyszázezer dollár sem kevés, de a blues rock legenda egykori autója ennek többszöröséért, 1,76 millió dollárért cserélt gazdát.


Hiába énekelte azt Janis Joplin, hogy Mercedes-Benzre vágyik, mert mindenkinek Porschéja van, ő maga is a két stuttgarti gyár terméke közül a zuffenhausenire szavazott. Az ikon, az érdes hangú díva egy személyre szabottan kidekorált 356 C-t hajtott. A mintáktól beszédül az ember, ez és az autó történeti jelentősége együtt hozta meg a rekordárat az RM Sotheby's aukcióján. A Sotheby's becslése 400 ezer dollár volt, de végül 1,76 millió dollárért, azaz mai árfolyamon átszámolva 507 millió forintért cserélt gazdát a kocsi. A New York-i árverésen hét licitáló ölte egymást, így sikerült annyira feltornázni az árat, hogy ez lett minden idők legdrágább Porsche 356-osa.
Hirdetés


Az aukciós ház kutatása alapján az 1964-es évjáratú Porschét Joplin négyévesen vette használtan, és zenekara festette rá ezeket a vad mintákat. Joplin egészen az 1970-ben bekövetkezett korai haláláig használta a 356 C 1600 SC-jét. Az új tulajok, Joplin testvérei visszafestették az eredeti delfinszürke színre, de idővel rájöttek, hogy ez óriási hiba volt. Két művész fotók alapján állította helyre az egyedi dukkót, talán még jobb minőségben, mint amilyen az eredetileg volt. Ezután az autót 1995-ben a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame múzeumnak adták kölcsönbe. A mostani árveréses eladás volt az első tulajdonoscsere, mióta az énekesnő megvette.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?