Japánban már tükör sem kell az autóra

Legális a kamera a visszapillantó tükör helyett

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sorozatgyártású négykerekűn eddig nem alkalmazhatták a tanulmányautók irigyelt, a tükröket kamerákkal helyettesítő rendszerét, ám ez most változhat.

Úgy tűnik, győzött az autóipari lobbi és elindult egy folyamat, aminek első lépéseként Japánban már engedélyezik a hagyományos visszapillantó tükör nélküli sorozatgyártású személyautók forgalomba helyezését is. Persze csak akkor, ha az autót ellátták a tükröket helyettesítő kamera- és monitorrendszerrel, tehát valami olyasmivel, amilyet a BMW i8 Mirrorless tanulmányban is láthattunk. Olyan típusokkal persze már most találkozhatunk, amelyeknél a kamerák adottak, illetve a tükrök üveglapjai kijelzőként is szolgálnak. A kamerás rendszerek kizárólagos használatát eddig elsősorban azok minőségbeli hiányosságai miatt nem engedték a hatóságok. Japánban azonban megtört a jég, hiszen ott már most lehetséges, hogy a visszapillantó tükör helyére kamera, a műszerfalra pedig az ennek képét mutató kijelző kerüljön. Ezzel a megoldással egyrészt áramvonalasabb és könnyebb karosszéria alakítható ki, és ez előnyösen befolyásolja az autó gazdaságosságát, másrészt a járművek megjelenése is szabadabban formálható a tükrök nélkül. A várakozások szerint még idén az Európai Unióban is lehetővé teszik a jogszabályok a visszapillantó tükrök kiváltását kamerarendszerrel, és 2018-tól ugyanez várható az USA-ban, majd pár éven belül Kínában is.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?