Hirdetés

Járműhonosítás egy nap alatt? Lehetséges, kijártuk

Kisokos külföldi járgány honosításához

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kollégánk végigjárta az elsőre komoly kihívásnak tűnő járműhonosítási kálváriát. Akár egy nap alatt is végezhet az, aki minden elvárt papírral vág neki. Ehhez kívánunk segíteni.

Külföldről származó autó esetén a forgalmira és EU-n belülinél a törzskönyvre is szükség van, de a rendszámot le kell adni, a származási országban az autót ki kell vonni a forgalomból

Noha az Európai Unió területéről vásárlás használt autók és motorok esetében is egyszerű kellene legyen, mégsem számít annak, s a rendszer van annyira átláthatatlan, hogy sokakat elriasszon a hazainál jóval nagyobb és sok esetben kedvezőbb állapotú kínálatból válogatástól. Nemrégiben annak kapcsán igyekeztünk segítséget nyújtani, hogy külföldről vásárlás során, még a modell kiválasztása előtt mire érdemes figyelni, most pedig a bürokrácia útvesztőiben való eligazodáshoz, illetve a minél gyorsabb előrejutáshoz kívánunk útmutatóval szolgálni.

Elsődleges, hogy csakis megfelelő papírokkal rendelkező példányt szabad megvásárolni. Amelynek megvan a forgalmi engedélye, továbbá a származását is igazoló törzskönyvre is szükség van, mely országonként eltérő jellegű, de mind egy célt szolgál, a 10 900 forintos származás-ellenőrzési eljárás, valamint a személygépkocsik esetében 17-20 ezer forintos eredetiség-ellenőrzés megspórolását – erre csakis az EGT területéről érkezők esetében van mód, egyébként a származás-ellenőrzési eljárás okmányirodában kezdeményezése lenne a honosítás első lépése.

Hirdetés

Várakozásmentes, egyablakos ügyintézés nincs, de EU-s autó esetén “csak három hivatal keresendő fel a biztosítón és a bankon kívül

A forgalmi engedély, illetve annak pontos adatai mindennél fontosabbak, ha ugyanis valami hiba van velük, legyen szó autóról vagy motorkerékpárról, jelentős értékvesztést elkönyvelve nem forgalomba helyezhető a jármű, s csak alkatrésznek lesz jó. További fontos tanács, hogy külföldi autót jobb külföldön megvásárolni, mint itthon, aki ugyanis itthon veszi meg, az vagyonszerzési illetéket is kell fizessen, míg aki külföldön, az mentesül alóla. Ha nem a külföldi üzembentartó az eladó – hanem mondjuk egy kereskedő, akkor a teljes láncolatról kell szerződés, lehetőleg kétnyelvű, ugyanis a hazai hivatalok csak a magyarból értenek, így az egy – és nem magyar – nyelven írt szerződést hivatalosan fordíttatni kellene. A szerződésnek ugyanazokat kell tartalmaznia, mint a hazaiaknak: az eladó és a vevő, valamint a szóban forgó jármű adatait, annak aktuális kilométerállását, a birtokbabadás percre pontos idejét, helyszínét, s természetesen árát, mely a hely szerint hivatalos pénznemben legyen. További fontos részlet, hogy a behozni kívánt autót/motorkerékpárt külföldön – export céljából – ki kell vonatni a forgalomból. Haza ideiglenes rendszám kiváltásával vagy tréleren érkezhet az autó, motort pedig érdemes furgonba pakolni, a költségcsökkentés érdekében egyszerre többet is.
[kepallobal=65270.jpg]A forgalmihoz és a törzskönyvhöz nem kell fordítás, az adásvételi szerződés azonban kétnyelvű kell legyen. A képen egyébként az olasz autóklub által kiállított származásigazolás látható, mely lényegében az olasz törzskönyvnek felel meg[/kepallobal]

Ha a papírok készen állnak (megvan az EU-s törzskönyv vagy van hazai származásigazolás is), az első út a Nemzeti Közlekedési Hatóság területileg illetékes regionális igazgatósága által járműhonosításra felhatalmazott vizsgálóállomására kell vezessen, amely Budapesten például kettő van, Óbudán a Mozaik, illetve Kispesten a Vas Gereben utcában. A várakozási idők ennek és az idén megnövekedett import ellenére nem vészesek, mármint az ajánlott időpont szempontjából. Ott járműhonosítási eljárást kell kezdeményezni, a 8000 forintos szemle során ellenőrzik a jármű azonosító adatait és okmányait, rögzítik adatait – annak típus-jóváhagyási vagy külföldi forgalmi engedélye alapján, ám az adatokat a tulajdonos kell kitöltse egy adatlapra, így ez is felkészültséget igényel. Bár a szemle során csak a jármű üzemképességét, illetve azt nézik, hogy az nem veszélyezteti-e a közlekedés biztonságát, nem szennyezi-e súlyosan a környezetet, amennyiben az EGT egyéb országából érvényes műszaki vizsgával rendelkezik, azt a hazai korlátokat szem előtt tartva, azaz 3 éves korig legfeljebb 3 évre, felette 2 évre maximalizálva átveszi a hatóság, ellenkező esetben pedig hazai műszaki vizsgát kell tenni (személyautóknál jelenleg 16 290 forintért), mely az említett időkre jelenthet megfelelőséget. Bár időpontot viszonylag közeli dátumra lehet kérni, várakozásra annak ellenére muszáj számítani, a papírokat tapasztalataink szerint hosszasan vizsgálják, s ennek megfelelően a várókban és a vizsgasor előtt is hosszú ücsörgéssel kell kalkulálni.

Aki megkapja járművének műszaki adatlapját, s annak műszaki alkalmasságát a Közlekedési Hatóság közlekedésre alkalmasnak találta, mehet valamely vámhivatalhoz a regisztrációs adó mértékének megállapítása és befizetése érdekében – EU-n kívülről érkező járműnél pedig a vámot is ott, ekkor szabják ki. Bár a pontos számokat a jármű adatlapja, illetve környezetvédelmi normája alapján minden esetben a hivatal állapítja meg, érdemes előtte saját magunknak is megnézni, hogy mire számíthatunk (kalkulátor például a Használtautó.hu hasznos menüpontjában). Egyszerűségre mondjuk semmiképp, ugyanis nem csak az adómérték megállapítását, hanem a NAV egységes ügyfélnyilvántartása miatt vámazonosító (VPID) számot is igényelni kell. Várakozásra ezen hivatalban is vastagon lehet számítani, 1-2 órányit, fizetni nem helyben, hanem bankban, átutalással kell – annak feldolgozása pedig a hivatal részéről 320 forintba kerül. OTP-be érdemes menni, ugyanis a vámhivatal számláját vezető bankként onnan írják jóvá (elvileg 5 percen belül) az átutalást, s csak annak megléte után adják ki azon papírokat, melyekkel már felkereshető – bármelyik – okmányiroda a hazai forgalmi engedély és rendszám kiadásáért. Az ügymenet könnyítésére egyébként a nagyobb vámhivataloknál házon belül van az OTP fiók.
[kepallojobb=45937.jpg]Akár egyetlen napnyi ügyintézéssel is el lehet jutni a rendszámig[/kepallojobb]

Az okmányiroda előtt azonban még egy fontos teendő adódik: kötelező biztosítás megkötése, melyre akár interneten keresztül, s alvázszám alapján is van mód. Időpont – a vizsgaállomáshoz hasonlóan – az okmányirodába is foglalható, ám tapasztaltaink szerint a várakozás ennek ellenére ott sem marad el. Ezért is érdemes megfelelően olvasható, javítás nélküli és az előírásoknak megfelelő szerződéssel menni oda is, hogy ne dobják vissza az ügyet, s ki lehessen fizetni végre a forgalmi engedély, valamint az utólag, postán kiküldendő törzskönyv 6-6 ezer forintos, továbbá a rendszámpár 8500 (motorkerékpárnál 1 darab rendszám 5500), valamint annak érvényesítő címkéjének 585 forintos díját.

Noha a rendszer ma is tartalmaz átlagosan 2-3 órányi várakozást minden helyen, ha az összes papír és a jármű is stimmel, egy nap alatt végig lehet zongorázni a járműhonosítás útját. Közben persze csak az a dühítő, hogy míg az egyszeri kuncsaft órákat ül, a csókos, megfelelő kapcsolatokkal rendelkező bérhonosítók egyetlen sorszámmal több ügyet intéznek, mellyel csak a sort tartják fel, s generálják azt, hogy megérje őket igénybe venni. Kollégánk egyébként kért árajánlatokat a teljes ügyintézésre is, mintegy 40 ezer forintos díjakat kapott az egy napnyi munkára – nem ismerünk olyan embert, akinek ne érné meg ennyi pénzért egy napját feláldoznia, így nincs más út, mint megfelelő felkészüléssel a saját ügyintézés, melyhez tapasztalataink szerint az ügyintézők is segítőkészek, csak nehezen elérhetők.

Hirdetés

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Mi a tehendő akkor ha olaszból behozott autómnak elveszett a származásigazolás lapja /QR Code/ Vagyis törzskönyve?
  Mit lehet tenni, hogy az autó forgalomba helyezhető legyen. Segítségeteket előre is közsi. Üdv Karesz

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Külföldi okmányokkal rendelkező autót szeretnék vásárolni Magyarországon. Mivel mindenféle ügyintézést a kereskedő vállalja (az NKH – tól az okmányirodáig), a kérdésem az lenne, milyen dokumentumokkal kell majd rendelkezzek hivatalosan miután megvásárlásra került, nevemre került az autó?

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Üdv. a tanácsod szerint elször az NKH-hoz kell vinni a behozott autót. Ezzel csak az a gond, hogy trélerrel hozattam Németországból és nincs rajta semmilyen rendszám, mert érvényes Német műszaki sincs rajta. Mi a helyes eljárás ilyenkor ?

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Sok igazság van abban, amit írsz, de azért az okmányirodai időpontfoglaláshoz tartozó 2 hetet kicsit erős hozzászámolni az ügyintézéshez! Kérhetsz bárhova időpontot, én pl. budapesti vagyok, de szombathelyen vizsgázott a motor, amit behoztam, és Sárváron voltam az okmányirodában. Ott volt aznapra időpont. 🙂
  Konkrétan egy fél nap kellett az egész folyamathoz, a vizsga várakozással, mindennel együtt 1 óra volt, a NAV-nál kellett kb. másfél órát várnom, az okmányirodában pedig kb. 10 percet töltöttem.
  Pedig ez volt az első importom, saját részre, szóval nem vagyok nepper.
  Kicsit szerintem túl van ez lihegve, valamiért szeret sírni a magyar.

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Ha a tulajdonos értékesítésre adta le, akkor meg kell keresni a kereskedőt és írni vele egy adásvételi szerződést. Úgy az autó már forgalomba helyezhető lesz.

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Segítség!
  Vettem egy francia kocsit. Kaptam hozzá egy francia forgalmit, meg egy papírt miszerint a francia tulaj, leadta a kocsit egy kereskedőnek. Hogyan tudom én ezt forgalomba helyeztetni itthon? Ötletek?
  agy áruljam ki alkatrésznek… Egyáltalán tudok valamit kezdeni ezzel azon kívűl hogy felgyújtom az udvarban? Válaszokat előre is köszönöm!

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Ha van érvényes kinti müszaki rajta honositani kell a kpm-nél 8000 ft utánna vpid számot kérni a nav-nál majd erre a számra fizetni a regadót utánna okmányiroda forgalomba helyezés 21085 ft

  röviden ennyi:)

  Ha kérdésed van hivj 06209580207 Fekete Csaba Black-Car Mobil Kft-Ügyvezető

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Én végigcsináltam, 1 nap alatt, az egészet. Tehát megoldható, igaz, én motorral csináltam végig.

  Vizsgáztatásnál 1 napra előre kértem időpontot, okmányirodába, NAV-nál nem, de mindenhol űltem 2-3 órát. NAV azonnal kiadta a határozatot a regadóról, amit helyben be is fizettem és kb 30 perc után kezemben a papírral mehettem az okmányirodába. NAV-nál vittem a papírjaimról másolatot, de csak egy részéről, tőlem nem kértek ezért “másolási” díjat.

  Kötelezőmet éjjel kötöttem a neten, erről volt/van egy 60 napig érvényes igazolásom. Még a mai napig nem fizettem be, mert a biztosító nem küldte, hogy mire utaljam, de a 60.ik napig így is érvényes a biztosításom.

  A naperek, azok tényleg így mennek, mire én végeztem, ők 4-el végeztek, és ez mindenhol így van, az NKH-nál, a NAV-nál és persze az Okmányirodánál.

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Tévedések vannak a cikkben.

  Több is! A legfőbb, hogy 1 nap alatt nem lehet végigjárni!

  Tapasztalatból tudom, mert most jártam végig az egész utat, azaz behoztam egy külföldi autót, és honosíttattam.
  Egy nap alatt semmiképpen sem tudtam volna végigjárni, két hét volt. Hogy miért? Az egyik az volt, hogy az okmányirodába interneten foglaltam időpontot, két hétre volt csak szabad időpont. A másik meg az, hogy a vámhivatalnál 3 napra kaptam meg a határozatot, azt, amiben megmondják a regisztrációs adó mértékét!

  A következő nagy tévedés: csak az eredeti tulajdonos tudja Magyarországon honosítási eljárást kezdeményezni az eredeti vizsgapapírok neki is szükségesek hozzá, mindenki másnak le kell vizsgáztatnia az autót. Én az eredeti papírokat vittem a Mozaik utcába, de nem fogadták el, mert nem az eredeti tulajdonosa vagyok, ezért 40.000 Ft környékére jött ki a vizsgáztatás!

  Ezenkívűl van még egy nagy tévedés, amiről szót sem ejt a cikkíró: kész, igazoltan befizetett kötelező biztosítással lehet csak megkapni a rendszámot!

  Ja és a nepperek… Az a nepper, aki a Mozaik utcában mögém állt be három autóval, és elöttem végzett, mert a 4-es soron engedték végig, miközben a nem csókosok az 1-es soron mentek végig, vele találkoztam a VPOP-nál is, meg a bankban is. A VPOP-nál nem is állt sorba, egyből odament az ablakhoz, kezet adott valakinek, majd beadta az összes papírt…

  És kiegészítések:
  – az önkormányzatnál elvesznek egy eredeti adásvételit, érdemes 3-at, 4-et aláírni a vételnél, hogy nekem is maradjon
  – a VPOP-nál mindenből másolatot kérnek, ezért érdemes előre lefénymásolni mindent, vagy ha nem akkor ott másolnak 100Ft ért 1 oldalt…

  Sok sikert mindenkinek!

 • 2017.10.30. at 22:47
  Permalink

  Üdv.
  Azért azt megnézném,ha ezt valaki egy nap alatt lezongorázza. (persze nem nepper,vagy bejáratott ügyintézőről beszélek) Az egész kibaszott körülményea és bürokratikus, ill.mindenhol lehuznak,ahogy csak lehet.

Vélemény, hozzászólás?