Járó motor nélkül is apaszthatod a pénztárcád a Mercedesekben

A Mercedes-Benz a Visával közösen alakítja ki az infotainment-rendszerbe épített fizetést

A Visa online bankkártyás fizetési hitelesítése bekerül a Mercedes-Benz modelljeinek fedélzeti számítógépébe, így közvetlenül a központi képernyőről is lehet vásárolni.

Be sem kell indítani jövő évtől a Mercedes-Benz modelljeit, hogy pénzt költhessen benne a tulajdonos. Itt persze nem az akár órákra is levetíthető értékvesztésre gondolunk, hanem arra, hogy a hatalmas központi képernyő internetes kapcsolatán keresztül lehetőség nyílik online vásárlások lebonyolítására. Ezt más autókban is megtehetjük, de mint a legtöbb webáruházban, itt is kétlépéses hitelesítést alkalmaznak, azaz például elő kell venni okostelefonunkat, vagy be kell írni egy internetes PIN-kódot a szokásos kártyaadatokon kívül, hogy igazoljuk kilétünket. Ezt számolja fel a Daimler Mobility, a Daimler AG pénzügyi leányvállalata, és a Visa együttműködése.
Hirdetés
Mivel a Mercedes-Benz több autójában is van ujjlenyomat-felismerő, adott a lehetőség a kétlépéses hitelesítés kiépítésére. Az MBUX infotainment-rendszer központi érintőképernyőjén kiválaszthatjuk a kívánt terméket vagy szolgáltatást, az elmentett bankkártya-adatainkkal kezdeményezhetjük a fizetést, és internetes PIN-kódok vagy okostelefonunk elővétele nélkül, egyszerűen csak az ujjunkat a szenzorra nyomva már véglegesíthetjük is. Sőt, az ujjlenyomat-érzékelő megléte miatt akár magát az autót is használhatjuk a kétlépéses azonosítás második fázisaként: ha az autóban a telefonunkról indítunk fizetést, ami esetleg nem rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval, a kocsi szenzorával igazolhatjuk is személyazonosságunkat. A kocsiban a Mercedes me szolgáltatásaira lehet előfizetni, vagy egyes helyeken az üzemanyagért vagy a szervizért is fizethetünk a központi képernyőn, és persze az internetkapcsolaton keresztül, egy hagyományos böngészést indítva szinte bármilyen webshopban is költhetjük a pénzünket - mindehhez pedig nem kell majd elővenni telefonunkat, hogy igazoljuk magunkat. Itthon bizonyára még nem túl elterjedt a Mercedes ilyenfajta rendszere, 2025-re azonban globálisan 86 milliárd dollárnyi autóból indított tranzakciót várnak a szakemberek. A Visa és a Daimler Mobility partnersége először az Egyesült Királyságban és Németországban indul jövő tavasszal, utána további európai piacokra is szeretnék kiterjeszteni a szolgáltatást.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?