Jézusom, mennyire nem tudunk vezetni!

Okosabb autósokat sem hozott a Jézuska

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csak be kéne tartani a szabályokat, megtanulni vezetni, s nem lenne ennyi baleset. Nagyon naiv vagyok?


Rég nem kérek a Jézuskától se Maserati Quattroportét (mondjuk egy 2001-es V8-ast), se Lancia Delta Integralét, de még egy 155-ös Alfát vagy olcsóbb üzemanyagot sem, sokkal inkább szeretném, ha lehetőleg mindenki tudna vezetni, aki csak részt vesz a forgalomban. Jól, ésszel, toleránsan, türelmesen és szabályosan. Tudom, naivitás ez a részemről, közben pedig hitetlenség, mert biztos vagyok benne, hogy ha valamilyen irányban is változni fog a közlekedési morál, az csak negatív lehet.Negatív, mert a jogalkotóknak nem érdekük, hogy jobb legyen a helyzet - a lényeg, hogy a magyar viszonyok az EU-normáknak megfelelően alakuljanak, s kapjuk a hitelt. Az oktatóknak nem érdekük, hogy valóban megtanítsák vezetni a kezdőket - a lényeg, hogy a pénz be legyen fizetve, a mazsola valahogy átmenjen a vizsgákon, és kész. Az autógyártóknak nem érdekük, hogy kizárólag kis teljesítményű, legfeljebb 130 km/h-s végsebességre képes, unalmas kocsikat készítsenek - a lényeg a fogyasztás, a használás, a kidobás, a folytonos körforgás, a maximális profit. Igazából senkinek semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy lassabban, óvatosabban, körültekintőbben és biztonságosabban vezessünk - tessék megcáfolni, ha tévednék. Minden rajtunk, az egyénen múlik. Én ezt így fogom fel: jó nekem, ha letolok valakit a sztrádán? Nem. Jó nekem, ha jobbról előzök? Nem. Jó nekem, ha feltartom a gyorsabban közlekedni kívánót? Nem. Jó nekem a zebrán parkolni? Nem. Jó nekem fölöslegesen dudálni, villogni, mutogatni, idegeskedni, agresszorkodni, megmutatni, megleckéztetni? Nem. Jó nekem pofátlanul besorolni mások elé, vészfékezésre kényszeríteni másokat? Nem jó.
Megértem a kezükben mobiltelefonnal vakrepülőket? Meg. Megértem a gyorshajtókat, idegeskedőket, egy-egy hülye előzéssel vagy besorolással kábé másodperceket vagy métereket "nyerőket"? Meg. Megértem a gyalogosokat, bringásokat majdnem elütőket? Meg. Megértem a bénázókat, bizonytalanokat, lefulladókat, sávot tévesztőket, figyelmetleneket? Meg. Elítélem őket? Nem. De sajnálom mind. És sajnálom a többieket, akik szabályosan közlekednek, jól vezetnek, okosan, s néha pechesen, s a pechből halálos kimenetelű baleset is lehet, ami nem vicc, csak a szomorú valóság. Tévedni, hibázni abszolút emberi, érthető dolog. Én is szoktam, a volán mögött is. A gyorshajtás sem áll távol tőlem, amennyiben gyorshajtás az indokolatlan 20-30-as tábláknál 40-50-nel menni, 50 helyett, ha biztonságosnak ítélem meg, 55-60-nal száguldozni, stb. Dudálni, villogni is szoktam. Viszont nem nézek le valakit azért, mert Suzukival vagy Daciával jut el A-ból B-be. Nem parkolok akárhol, nem telefonálok kézből, csak ritkán, nem ragozom, miért, s akkor is a lehető legrövidebben, optimális esetben félreállva.
Nem kiskapuzom külföldi rendszámmal, nem pihentetem balomat a kormány tetején, hogy felsőtestemmel finoman jobbra dőlve garantáljam a gerincferdülést és a vészhelyzetben azonnali cselekvőképtelenséget. Bekötöm magam, úgy ülök, ahogy kell, s nem úgy, hogy előre kelljen dőlnöm az indexeléshez - bár az irányjelzés is olyan sokaknak, mint a testmozgás: tudják, hogy kéne, hogy hasznos, mégsem csinálják.
Miért nem viselkedünk úgy, hogy az mindenkinek jó legyen, s ne csak nekünk? Mikor fogjuk fel, hogy a mindenki által fikázott közlekedési morál úgy nem lesz jobb, ha mi magunk nem felelünk meg az elvárásoknak? Már elnézést, de nem tudom szánni azt, aki amiatt panaszkodik, hogy ennyire meg annyira büntették, mert 180-nal ment, viszont igazat adok neki abban, hogy azokat is legalább ennyire meg annyira meg kéne büntetni, akik 90-nel tötymörögnek a belső sávban. Pár sört vagy egy felest megiszunk, mert attól mi még remekül vezetünk? Nyilván, mint a gyógy- meg a káb'szerekkel a szervezetben. Tetőig telepakoljuk az autót, mert minek a tükör? Nem toljuk le a havat, mert úgyis lecsúszik (jó eséllyel a mögöttünk autózó szélvédőjére)? Nem nézzük, hogy parkolunk, hiszen kit érdekel, hogy rajtunk kívül még x vagy csak x-1 (vagy x-2) fér el?
A nőnek a konyhában a helye. Sportosan vezetni egy sportos autót annyit tesz, ha csikorog a kerék. Az öregeknek nincs helyük az utakon, mind lassú és kalapos. A fiatalok felelőtlenek, ön- és közveszélyesek. A téligumi csak marketing. A piros lámpán még nyugodtan át lehet menni, mert úgysem jön még senki a kereszteződésben. Csúszós úton, romló látási körülmények közepette ugyanannyival lehet menni, mint száraz, tiszta időben, mert a mai autók már olyan nagyon biztonságosak. Fittipaldi vagyok, de minimum egy Vettel, enyém a világ.
Hirdetés
Mondanám és írnám, hogy gratulálok, meg, hogy mindenkinek az egészségére, tegyen bármit, amit akar... Igen, tegyen bármit, amit akar - otthon, magában és magával. A közutakon azonban autózzunk szabályosan, biztonságosan, körültekintően és kiszámíthatóan, lécci.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 06:16
  Permalink

  Azért, a temérdek pénzért, amit az autónk után, adó formájában, az önkormányzatoknak befizetünk, nyugodtan kipostázhatnák, vagy e-mailezhetnék az éppen aktuális KRESZ-módosításokat. Az adataink megvannak hozzá. Csak az e-mail címet kellene még begyűjteni, lakcím megvan.

  Egy dolgot hozzátennék, a cikkben leírtakhoz. Ez pedig, az előzékenység. Az a véleményem, hogy ha mindenki csak egy jármű részére lemondana az elsőbbségéről, akkor nem lennének dugók. Persze csak akkor, ha szükséges, mert a forgalom indokolja.

 • 2017.10.31. at 06:16
  Permalink

  Nem tudom, hány éve vezet kedves. De azert 70 években vizsgázok is tudjak mi a KRESZ. Ha nem hallottal volna arról, hogy van önképzés is. A jogosítványt akkor nem adtak ingyen, meg dolgoztak érte. Mi tudjuk azt a szabályt, tudj meg állni, tudj a másikra vigyázni. lehet vitatni ki hogy vezet. sok embertől örökre elvennem a jogosítványt csak az utakon amit latok. Szóval ne szoljuk le az öregeket.
  lehet ragozni, fejtegetni de nem teszem. Vannak értelmes eszre vételei , de ne általánosítson. Az öreg sofőrök is tudnak annyit mint a maiak. ennyi. Egyszer mindenki meg öregszik és le szál az útról anélkül is ha a fiataloknak nem tettcikk de vannak fiatalok akik idő előtt le szálnak örökre. sajnálom őket. Nem tanították meg őket arra, hogy mindig vállazd meg a sebeseget úgy, hogy biztonságosan tudj meg állni. Lehetne meg ragozni.

 • 2017.10.31. at 06:16
  Permalink

  Teljesen 1-et értek a cikkel. Sajnos nem az a gond, hogy az autós iskolákban mit, vagy “mit nem” tanítanak, hanem, hogy ezeket a dolgokat akarjuk alkalmazni, vag nem. A közlekedési kihágások csak pár százaléka tekinthető a “nem tudtam” szindrómának, az öszes többi a tudatos, nemtörődöm, ki ha én nem esetei!
  Ez egyébként z élet más területeire is igaz!!!

 • 2017.10.31. at 06:16
  Permalink

  Szerintem az autós iskolák a hibásak ,mert mindenkit átengednek a több bevételért.A lányom barátnője még vezetni sem tud,a kreszt meg abszolutt,de van jogsija,és persze apucitól kapott kocsija.Fél év alatt 2 balesetet okozott.Hát itt a baj.

 • 2017.10.31. at 06:16
  Permalink

  Hát igen kötelezővé kéne tenni a KRESZ oktatást mindenkinek,sőt már az iskolákban el kéne kezdeni az oktatását tanórák keretében hogy a sok felesleges dolog helyett amit tanítanak valami hasznos is legyen.

Vélemény, hozzászólás?