Jöhet az automata, dízel Civic?

Bővült a tizedik generációs Honda Civic erőátvitel-palettája

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A dízel Civic saját történetében először rendelhető automata váltóval. A gyártó kiváló fogyasztási adatokat és menetdinamikát ígér.


A Honda szeretné a Civic erőátvitel-palettájának bővítésével egy még nagyobb vevőkör igényeit kiszolgálni; ez az első alkalom hogy dízelmotoros Civic rendelhető automata váltóval. Ezúttal pedig nem CVT, hanem egy kilencfokozatú automata kerül beszerelésre az 1,6-os i-DTEC motor mellé.
A hajtás ezen kombinációja 120 lóerőt tud, tehát ez a legkevésbé erős Civic a kínálatot tekintve; közúti használatra a 2000-res fordulattól jövő 300 Nm nyomaték több mint elegendő kell hogy legyen. Ha a teljesítményre különösebben nem is, viszont a gyártó által megadott fogyasztási adatokra érdemes felfigyelni, ugyanis ez a motor elsők között esett át az új, valós körülmények között mért emissziós teszten (RDE, Real Driving Emission), ahol az autó biztató, 4,1 liter/100 km-es értéket produkált.
Hirdetés


A váltót tekintve, egy kilencfokozatú automatáról van szó, amely egy intelligens vezérlőegység segítségével az aktuális fordulatszám és gázpedálállás alapján határozza meg a fordulatszámot, így több sebességet is képes visszaváltani egyszerre (például 9-ből 5-be vagy 7-ből 4-be). Természetesen a váltón kívül is megannyi technológiai megoldás fokozza a hatékonyságot, ilyenek például a kovácsolt acélból készült, kisebb hűtési veszteséget garantáló dugattyúk vagy az új hónolási eljárás, ami a dugattyúk és hengerfalak közötti súrlódást hivatott még tovább csökkenteni.

A Civic 1.6 i-DTEC 9AT-t négy- és ötajtós változatban vehetik meg a vásárlók, a rendelések felvétele már meg is kezdődött, a váltó felára 680 ezer forint, amivel az ötajtós 7 679 000 forinttól kapható az új hajtáslánc-kombinációval és a csúcs alatti Elegance Navi felszereltséggel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?