Jól szerepelt a Lexus villanyautója a “zöld NCAP” teszten

A 2021-es év egyik legzöldebb autója lett a Lexus UX 300e

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az új autók biztonságával foglalkozó szervezet 2020-ban indított Green NCAP programja az újonnan forgalomba kerülő autók emisszióját vizsgálja. Ezúttal a Lexus első tisztán elektromos modellje volt a tesztalany.

2020-ban indította útjára az Euro NCAP szakértőgárdája a Green NCAP rendszert, mely mindenre kiterjedően vizsgálja egy-egy autó energiafelhasználását, károsanyag-kibocsátását, a levegőminőséget rontó anyagokat és az üvegházhatást erősítő gázok légtérbe juttatását. A tesztet a lehető legéletszerűbb keretek között végzik, annak reményében, hogy a lehető legpontosabb adatokat nyerjék ki a emisszióra vonatkozóan.
Hirdetés
Ezúttal a Lexus első tisztán elektromos modelljét vizsgálta a NCAP szakértőgárdája. Az összpontszámot tekintve a maximálisan elérhető 5 csillaggal zárta a tesztet a japánok SUV-ja, és a különböző tesztfázisokat vizsgálva is szinte mindenhol maximális pontszámot kapott az UX 300e. Igaz, a károsanyag-kibocsátásnál nem lehetett túl sok kérdés, hiszen az elektromos autók ebben a szegmensben kivétel nélkül 10 pontot kapnak (a Green NCAP nem csak elektromos autókat tesztel). Egyedül a hideg fogott ki a Lexus akkumulátorán; a -7 Celsius-fokos hidegben az autó nem tudta hozni a maximális teljesítményt, de így is a megszerezhető 30 pontból 29,7-et szerzett, mely a 2021-es évet tekintve a harmadik legjobbnak tekinthető. A legjobb eredményt az elektromos Fiat 500 érte el maximális 30 pontos teljesítménnyel, míg mögötte a Nissan Leaf e+ futott be 29,9-es értékeléssel, de a Lexus maga mögé utasította többek között a Ford Mustang Mach-E-t is.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?